Hasseltse burgemeester Claes legt maandag klacht neer bij Anticorruptiecel

09/10/11 om 21:15 - Bijgewerkt om 21:15

Hilde Claes, burgemeester van Hasselt zal alle aantijgingen over mistoestanden in het politiekorps laten onderzoeken.

Hasseltse burgemeester Claes legt maandag klacht neer bij Anticorruptiecel

© Belga

Nadat burgemeester Hilde Claes van Hasselt zondag het schepencollege en de politieraad in spoedzitting heeft bijeengeroepen, heeft ze beslist om maandagmorgen een klacht neer te leggen bij de Anticorruptiecel van de politie om alle aantijgingen over "graaicultuur, verzekeringsfraude, examenbedrog en andere mistoestanden" te laten onderzoeken. Claes heeft na de uitzending van Panorama vorige donderdag, dit weekend de tijd genomen om diverse experts te raadplegen en een duidelijk standpunt in te nemen rond de wanpraktijken die door de zogenaamde klokkenluiders van de politiezone Hazodi werden aangeklaagd. Als conclusie komt ze met een hele reeks voorstellen, die allen de bedoeling hebben om de feiten ten gronde te laten uitzoeken en een structurele oplossing te zoeken om dit in de toekomst te voorkomen.

Excuses

"Mocht ik in een aantal zaken tot op heden niet voldoende geanticipeerd hebben, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan", aldus Claes. Ze zegt in een brief dat "een aantal mistoestanden nog niet hard genoeg werden aangepakt" en heeft daarom een reeks van nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo heeft ze, na inderhaast bijeengeroepen vergaderingen met het schepencollege en de politieraad, beslist om maandag klacht neer te leggen bij de Anticorruptiecel van de federale gerechtelijke politie. Die moet alle aantijgingen tot op het bot uitspitten, zegt Claes.

Ze kondigt ook een anoniem meldpunt en een ombudsdienst aan, voor mensen met klachten over de politie. Klokkenluiders zullen beschermd worden. De burgemeester zal ook een "Actieplan Schoon Schip" opstellen, waarbij alle vergoedingen aan politiemensen eerst bij haar moeten gerapporteerd worden.

Einde afspiegelingscollege

Hilde Claes laat meteen ook weten dat deze situatie voor haar het einde betekent van het afspiegelingscollege in Hasselt, waarbij de SP.A een aantal schepenmandaten vrijwillig afstond aan Groen!, CD&V en Open VLD. "Vandaag leven wij in andere tijden, en in andere omstandigheden. Volgens mij heeft daarom het afspiegelingscollege zijn tijd gehad", aldus Claes. (Belga/INM)

Onze partners