Hart boven Hard wordt gehoord in Vlaams Parlement

26/05/15 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Het burgerinitiatief Hart boven Hard zal gehoord worden in het Vlaams Parlement over de beslissing van de regering om de gemeentesubsidies voor onder meer lokaal cultuur- en jeugdbeleid onder te brengen in het Gemeentefonds.

Hart boven Hard wordt gehoord in Vlaams Parlement

© Belga

Het platform Hart boven Hard zal gehoord worden in de commissie Cultuur, Sport, Jeugd en Media van het Vlaams Parlement. Het platform had zelf via een petitie aangedrongen om gehoord te worden over de beslissing van de regering om de gemeentesubsidies voor onder meer lokaal cultuur- en jeugdbeleid onder te brengen in het Gemeentefonds. De organisatie had daarvoor ook bijna voldoende handtekeningen, 12.000 van de nodige 15.000. Maar het parlement wacht niet af en nodigt het platform nu zelf uit.

Vrij laten

De Vlaamse regering wil vanaf 2016 de bestemming van een reeks subsidies voor steden en gemeenten vrij laten. Concreet worden subsidies voor onder meer lokaal cultuurbeleid, lokaal jeugdbeleid, lokaal sportbeleid en de bestrijding van kinderarmoede ondergebracht in het Gemeentefonds. De lokale besturen hebben de autonomie om zelf te beslissen over de besteding van de middelen.

Het platform Hart boven Hard maakt zich zorgen over die ingreep. Volgens hen 'verdwijnt daarmee de garantie dat lokale besturen nog (voldoende) investeren in collectieve voorzieningen, cultuur, ontwikkelingssamenwerking, armoedebestrijding...'.

'Dit plan maakt de rechten van burgers op lokale voorzieningen als een bibliotheek, betaalbare sportclubs of jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare groepen onzeker', klinkt het.

De burgerbeweging vreest dat de maatregel zal leiden tot 'meer ongelijkheid tussen gemeenten en burgers onderling'.

'Als een lokaal bestuur volledig vrij is om zelf te beslissen of ze Vlaams geld voor cultuur, jeugd of sport, ook daarvoor zal inzetten, vrezen we dat dit niet altijd zal gebeuren. Het vullen van financiële putten kan best wel een grotere prioriteit worden. Veel gemeenten staan vandaag in het rood. Waarom zouden ze dan eerst investeren in domeinen die op het eerste zicht niet rendabel zijn?', vraagt Wouter Hillaert van Hart boven Hard. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners