Handoplegging in Vlaanderen: ‘Kwetsbare patiënten kunnen fatsoenlijke behandeling mislopen’

© iStock
Brecht Castel

Twintig Vlaamse ‘coaches’ bieden in hun praktijk Reconnective Healing aan. Die vorm van handoplegging gebruiken ze om erkende ziektes als depressie en CVS te ‘genezen’.

Al in het evangelie van Marcus geneest Jezus mensen op miraculeuze wijze door hen de hand op te leggen. Een seculiere variant van dat eeuwenoude gebruik bestaat vandaag in Vlaanderen. Onder de noemer Reconnective Healing worden er handopleggingen uitgevoerd, waarbij het lichaam niet wordt aangeraakt.

Uit onderzoek van Knack blijkt dat in Vlaanderen minstens twintig mensen handoplegging tegen betaling aanbieden.

Erwin* vertelt over hoe hij in aanraking kwam met Reconnective Healing: ‘Mijn zoon David* heeft sinds zijn geboorte een trechterborst en heeft een verkromming van de rug ontwikkeld, dat zit in de familie. Toen hij veertien was, heeft een tante gezegd dat zij hem daarvan kon genezen door handoplegging. Dat ging niet met manipulaties, maar met stralen.’

Uit onderzoek van Knack blijkt dat in Vlaanderen minstens twintig mensen handoplegging tegen betaling aanbieden. Onder hen veel niet-erkende coaches, maar ook enkele osteopaten en twee erkende psychologen. De ene psycholoog heeft een praktijk in Brussel, de andere in Vlaams-Brabant.

Tom* ging zelf op zoek naar zo’n therapeut voor een Reconnective Healing, omdat hij zich mentaal en fysiek uitgeput voelde. ‘Liggend op een massagetafel hield ze haar handen boven mij. Je doet je ogen dicht en probeert je te concentreren. Zo nam ik twee sessies van een halfuur. Het was een bizarre ervaring.’ Elke sessie kost 60 euro, Tom was dus 120 euro kwijt aan vrijwel niets.

Zelfgenezende energie

Deze therapie komt overwaaien uit de Verenigde Staten en is een bedenksel van Eric Pearl. Hij was chiropractor in Los Angeles en schreef The Reconnection: Heal Others, Heal Yourself. Dat boek is vertaald in 39 talen waaronder het Nederlands.

Hij schrijft in dat boek over verscheidene miraculeuze genezingen: ‘Een tijd geleden kwam een Duitse vrouw naar me toe voor een behandeling. Hannah had MS (multiple sclerose is een ernstige zenuwziekte, nvdr.). Haar echtgenoot reed haar in een rolstoel, die ze al ongeveer drie jaar gebruikte, de behandelruimte in. […] Mijn behandeling met Hannah verliep op rolletjes; aan het eind ervan stapte ze van de tafel en liep op haar eigen twee benen.’

De therapie van Pearl zou de zelfgenezende energie van een persoon activeren. ‘Het gaat echter over een methode zonder enige wetenschappelijke basis,’ zegt Wietse Wiels. Hij is assistent neurologie aan het universitair ziekenhuis van Brussel en lid van Skepp, een actiegroep tegen pseudowetenschap.

‘Zoals veel vormen van alternatieve geneeskunde spreken ze over een energie, die nooit is kunnen gemeten worden. Ironisch genoeg moet het zelfgenezend vermogen van het lichaam wel eerst door hen geactiveerd worden door een dure nepbehandeling.’

333 euro

Een gewone sessie kost 60 euro, maar voor de volledige ervaring – The Reconnection – betaal je zelfs 333 euro. Die kostprijzen zijn vastgelegd door het Amerikaanse bedrijf van Eric Pearl dat dezelfde naam draagt, The Reconnection. Een deel van dat geld stroomt naar de organisatie, al storten niet alle Vlaamse therapeuten geld door.

Wel hebben al deze therapeuten een dure opleiding gevolgd bij het bedrijf van Pearl. Eerst volg je een online cursus van 333 euro om tot level 1 te komen. Daarna volgt een weekendopleiding die 950 euro kost om in level 2 te belanden. Eind juni was er een dergelijk weekend in Amsterdam. De levels gaan verder, maar het onderzoek van Knack heeft de overige kostprijzen van het piramidespel niet kunnen achterhalen.

Volgens een site van een therapeut, voorbij level 2, zorgt een volledige Reconnection ervoor dat ‘je axiatonale lijnen geactiveerd worden, waardoor de kosmische energieën, informatie en lichtbanen opnieuw met onze DNA-structuren worden verbonden’. ‘Hoe meer kak je eraan hangt, hoe groter het placebo-effect’, oordeelt Wiels.

Als journalist één van de Reconnective healers interviewen, bleek niet mogelijk. Dat wordt hen namelijk verboden door het bedrijf van Eric Pearl. Zo lezen we in de bijlage van het certificaat dat een healer krijgt na een opleidingsweekend.

Depressie en klierkoorts

In die bijlage staat ook expliciet dat Reconnective Healing geen geneeskunde is. Zo is het verboden om ‘medische aandoeningen of ziektes te behandelen’. Op die manier dekt Pearl zichzelf in om niet aan te zetten tot het onwettig uitoefenen van de geneeskunde.

De sites van Vlaamse healers vertellen echter een ander verhaal. We lezen ondermeer getuigenissen van mensen die behandeld zijn voor erkende ziektes als depressie, klierkoorts en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Het gaat over een methode zonder enige wetenschappelijke basis.

Wietse Wiels, assistent neurologie universitair ziekenhuis Brussel en lid Skepp

Wie op een site claimt een erkende ziekte te behandelen zonder relevant diploma is strafbaar. De maximumstraf is zes maanden gevangenis. ‘Als een arts echter aan handoplegging zou doen, dan is dat geen onwettige uitoefening van de geneeskunde,’ zegt professor medisch recht Steven Lierman. ‘Artsen hebben die ruimte, alleen zullen ze dan wellicht op een andere grond strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld.’

Veel artsen zouden al Reconnective Healing toepassen, dat beweert Pearl tenminste in zijn boek. Daarin pleit hij ook om eerst alternatieve geneeskunde toe te passen en dan pas naar medicijnen of reguliere geneeskunde te stappen. ‘Dat is gevaarlijk, want zo bestaat de kans dat kwetsbare patiënten een fatsoenlijke behandeling mislopen’, vreest Wiels.

Niet genezen

Hoe is het David en Tom verder vergaan na hun handoplegging? De vader van David had zelf liever niet gehad dat zijn zoon zo’n handoplegging onderging op initiatief van Davids tante. ‘Hij heeft er geen gevolgen aan overgehouden, maar het heeft hem zeker ook niet genezen. (lacht) Ik lach ermee, want ik geloof er zelf totaal niet in.’

Tom is na twee sessies niet meer teruggegaan, omdat hij het te duur vond. Heeft het geholpen? ‘Ik kan niet zeggen dat ik mij ineens beter voelde. Het is eerder een moment van rust en doordat er iemand met je bezig is, heeft wel een beetje een helend effect.’

‘Mij niet gelaten,’ zegt Wiels, ‘maar ga met een ernstige aandoening alsjeblieft naar een erkende arts of psycholoog.’ Hij bedoelt dan wellicht niet de twee Belgische psychologen die Reconnective Healing aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content