Halvering van aantal verkeersdoden door alcoholmisbruik

29/09/10 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Mobiliteitsorganisatie Touring spreekt over een daling van 109 naar 54 doden over een periode van zowat tien jaar.

Het aantal verkeersdoden als gevolg van alcoholmisbruik is de afgelopen tien jaar gehalveerd. België behoort daarmee samen met Frankrijk tot de beste van Europa, zo meldt Touring woensdag.

In 2001 waren er 109 doden als gevolg van alcoholmisbruik. In 2009 waren dat er nog 54, aldus de mobiliteitsorganisatie.

België is daarmee samen met Frankrijk de beste leerling van de Europese klas, maar in andere landen is er een stijging van het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van alcohol. In Italië (van 88 naar 204 doden) is sprake van een verdubbeling. In Roemenië steeg het aantal verkeersdoden door alcoholmisbruik zelfs van 33 naar 267, een verachtvoudiging.

Voorts komen er volgens Touring in ons land jaarlijks 340 mensen om het leven komen door een ongeval tegen een hindernis buiten de weg. Het aantal slachtoffers van dat soort ongevallen blijft de laatste jaren stabiel.

Daarom is Touring vragende partij om te blijven investeren in
infrastructuur, zoals het afschermen van bomen en palen om de gevolgen van een ongeval minder zwaar te maken.

De mobiliteitsorganisatie ziet op dat vlak de laatste jaren een inhaalbeweging, zoals investeringen in flexibele verlichtingspalen. Touring vraagt ook aandacht voor motorrijders, die steeds meer bij dodelijke ongevallen worden betrokken.

Onze partners