Hallucinant gebrek aan coördinatie bij NMBS in crisissituaties

29/11/11 om 06:31 - Bijgewerkt om 06:31

Uit een vernietigend rapport van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit blijkt dat een hallucinant gebrek aan coördinatie ervoor zorgt ervoor dat de NMBS onvoldoende kan reageren op crisissituaties.

Hallucinant gebrek aan coördinatie bij NMBS in crisissituaties

© Belga

Volgens het Nieuwsblad weten de drie molochs binnen de NMBS-Groep - de NMBS, Infrabel en de Holding - niet hoe ze moeten inspelen op incidenten tijdens een drukke spoordag. Dat sluit improvisatie op crisismomenten uit, met als gevolg dat de situatie verder uit de hand loopt, schrijft de krant.

Het rapport analyseert wat er fout liep op 27 juni, toen duizenden reizigers op een warme zomerdag strandden tussen de Kust en Gent. Anderen zaten urenlang vast in bloedhete treinstellen.

"De noodplannen van de Groep houden geen rekening met bijstand aan gestrande reizigers of hoe ze moeten inspelen op een ernstige ontregeling van het treinverkeer", staat onder andere te lezen in het rapport. Daarnaast verliep ook de communicatie tussen spoorwegpersoneel en hulpdiensten bijzonder moeizaam. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners