Gwendolyn Rutten (Open Vld): ‘Ik ben die drang om mensen een schuldgevoel aan te praten echt beu’

Gwendolyn Rutten © Belga Image

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is de betutteling van de overheid in ons land beu. “Veel politici lijken wel pastoors”, oordeelt ze.

Vorige week trok Gwendolyn Rutten een eerste keer van leer, op sociale media. Tegen ‘de drang van sommigen om te regelen, te betuttelen, te verbieden’. Ze gruwelt ervan, schreef ze. “Dat kwam recht uit het hart”, verduidelijkt Rutten in De Zondag.

“We komen langzaam in een samenleving terecht waar alles opgelegd wordt, en mensen geen vrijheid meer hebben. Neem nu die kritiek op de open haard. Ik deel de bezorgdheid over de luchtkwaliteit, maar moet je altijd alles verbieden? Of het handenvrij bellen. Hebben de mensen die dat bekritiseren, al eens twee kinderen op hun achterbank gehad? Ook gevaarlijk, hoor. Mag dat dan ook niet meer? Je zou soms denken dat het leven niet meer plezant mag zijn. Aan Brusselse cafés wordt er zelfs een danstaks opgelegd. Ik ben die drang om mensen te betuttelen, of een schuldgevoel aan te praten, echt beu. Het alcoholdebat is ook zoiets. Iedereen weet dat overdaad schaadt. En dat er een beperkt probleem is. Maar moet je dan alle mensen alcohol ontzeggen?”, vraagt Rutten zich af.

Alcohol

De Open Vld-voorzitter ergert zich in het interview met De Zondag – met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht – duidelijk aan de nieuwe alcoholnorm van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs (wie dagelijks een à twee glazen wijn of bier drinkt, zit met een probleem (nvdr)).

“Zoiets maakt mensen nodeloos bang. Ik wil het probleem van verslaving absoluut niet minimaliseren. Maar geef niet alle burgers die ’s avonds een glas wijn drinken, een schuldgevoel. Wijn of bier is geen vergif, hè. Laten we daar alstublieft mee ophouden. Ik vrees wel dat ik tijdens de eindejaarsperiode de norm ruimschoots zal overschrijden. Dan zit ik met een probleem, zeker?”, aldus Rutten.

“Weet je, veel politici, ook al menen ze het goed, lijken wel de pastoors van vroeger. Nu we eindelijk het juk van de kerk afgeworpen hebben, gaan zij eens zeggen wat mag en niet mag.Wij geloven dat vrije mensen ook goede beslissingen nemen. Dat is wat liberalen onderscheidt van anderen”, benadrukt de voorzitter van de Open Vld. (PC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content