Gwendolyn Rutten neemt opnieuw afstand van N-VA: 'Wij kiezen voor federalisme'

05/11/13 om 14:42 - Bijgewerkt om 16:32

Bij de voorstelling van de toekomstverklaring van Open VLD heeft Gwendolyn Rutten haar partij nog eens lijnrecht tegenover de voorstellen van N-VA gezet. 'Wij kiezen voor federalisme.'

Gwendolyn Rutten neemt opnieuw afstand van N-VA: 'Wij kiezen voor federalisme'

Open VLD © BELGA

Open VLD kiest ondubbelzinnig voor het federalisme als staatsordenend principe voor België. "Wij noemen een kat een kat: als je kiest voor federale samenwerking, moet je daar geen naam aan geven die de samenwerking opblaast", zei voorzitter Gwendolyn Rutten bij de voorstelling van de toekomstverklaring van haar partij.

Rutten herhaalde daarmee dat ze niet meestapt in het confederale verhaal van de N-VA. "Het federalisme maakt samenwerking tussen verschillende entiteiten mogelijk", staat het in de tekst die alle Open VLD-leden in de brievenbus kregen. "Het respecteert de diversiteit en past perfect bij de gelaagde identiteit die mensen in de 21ste eeuw kenmerkt."

'Federalisme geeft ruimte aan een sterk Vlaams beleid'

Volgens Open VLD geeft het federalisme in België ruimte aan "een sterk Vlaams en lokaal beleid" en laat het tegelijk het Belgische niveau toe om vooral op basis van ideeën, in plaats van gemeenschappen te besturen. In Brussel kiezen de Vlaamse liberalen voor een efficiënt bestuur, dat past bij de "bijzondere meerwaarde als Europese, nationale en Vlaamse hoofdstad. "Brussel is een internationale en economische troef."

Net als België, moet volgens Open VLD ook de Europese Unie op een federale manier georganiseerd worden: een hechte federatie, "een Verenigde Staten van Europa", met een eigen grondwet en een Europese kieskring voor het Europees Parlement dat volheid van bevoegdheden krijgt. De "regeringsleider" moet rechtstreeks verkozen worden.

In het socio-economische luik van de toekomstverklaring van Open VLD stelt de partij een forse lastenverlaging en een forse loonlastenvermindering voor.

Lastenverlaging

"Het 5-5-5-plan", noemde Rutten haar voorstel. Ze wil tegen 2020 het totale overheidsbeslag van de huidige 54,8 procent tot onder de 50 procent doen zakken. Met de vrijgekomen ruimte wil ze een lastenverlaging "voor iedereen die werkt en voor wie anderen werk geeft".

De personenbelasting moet worden hervormd zodat er op termijn twee tarieven van 25 en 45 procent overblijven, vindt Rutten. De opbrengst voor de burger van die operatie wordt op ongeveer 5 miljard euro geraamd.

Loonkostenvermindering

Tegelijk stelt Rutten een loonkostenvermindering van (eveneens) 5 miljard voor werkgevers voor. Die wil ze realiseren door enkel arbeidsongeschiktheid, pensioenen en andere arbeidsgebonden risico's via de sociale bijdragen te financieren. Gezondheidszorg en kinderbijslag moeten voortaan uit de algemene middelen worden betaald. Meteen zou de loonkosthandicap met ruim 3 procent verlaagd worden.

In de toekomstverklaring van Open VLD staan de waarden vrijheid, engagement en solidariteit centraal. Het voorstel om het werk van mensen die (al dan niet tegen betaling) bijklussen om anderen te helpen kosteloos uit het illegale circuit te halen, past daarin. (Belga/EE)

Onze partners