Gwendolyn Rutten krijgt steun Open VLD-kopstukken voor dumpen ‘confederalisme’

© Belga

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten krijgt niet enkel kritiek voor het dumpen van de term ‘confederalisme’. Liberale kopstukken scharen zich achter haar.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten krijgt na de stevige kritiek, ook steun voor haar defenestratie van het confederalisme. Nadat enkele Vlaamse Open VLD-parlementairen zich in interne, maar gelekte, mails zeer kritsich uitlieten, schaarden liberale kopstukken als Alexander De Croo, Bart Somers en Annemie Turtelboom zich op Twitter achter hun voorzitster.

Minister en ex-voorzitter Alexander De Croo tweette. “Politiek debat is sterker met juiste definities. Duidelijk en consequent voorstel van @RuttenGwendolyn Congres #openvld beslist in november”. Mechels
burgemeester en eveneens gewezen voorzitter Bart Somers: “Confederalisme is consensusregel ipv meerderheid. Blokkeren wordt dan regel. Voorstel #Rutten modern en fris”. Minister van Justitie Annemie Turtelboom tweette ook: “Volgende staatshervorming gaat over efficiënt bestuurd Vlaanderen. Keuze voor #federalisme doet mist en rookgordijnen verdwijnen”.

Ook vanuit de Vlaamse fractie klonk er steun. Bart Tommelein: “Van mij mag een voorzitter haar nek uitseken en een voorstel doen voor verandering. Beter besturen is de hoofdopdracht”. Fractieleider Sas van Rouveroij: “Open VLD nooit anders gezegd. Nu eens helder @RuttenGwendolyn: NIET voor een onafhankelijk maar voor een sterk, zelfbewust Vlaanderen. Go vz”.

En ook Fientje Moerman zelf, auteur van één van de uitgelekte mails, relativeert haar kritiek: “Mensen, journalo’s aub: is op vrijdag geen nieuws ook nieuws? En humor onder collega”s, weze het vinnige, een meningsverschil? quod non”.

Kamerlid en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne tweette: “Goede voorzet van @ruttengwendolyn. In november beslist ons congres. #duidelijkheid”. Hij voegde daar telefonisch aan toe dat hij het goed vindt dat de partijvoorzitster “een duidelijk standpunt inneemt en afstand neemt van het confederalisme”. “Wie kiest voor confederalisme, kiest uiteindelijk voor de splitsing van het land. Dat
zeggen alle experts en politologen. In 2002, toen we het confederalisme opnamen in onze Novemberverklaring van 2002, was ook nog geen sprake van de zesde staatshervorming en een gesplitst Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit is een teken van voortschrijdend inzicht”.

Gelekte mails

“Ik heb mij blijkbaar overslapen want het partijcongres dat bevoegd is om dergelijke koerswijzigingen te beslissen, is al gedaan?”, reageerde Vlaams parlementslid Fientje Moerman in een mail die Belga kon inkijken. In een andere mail suggereert Vlaams parlementslid Filip Antheunis dat Open VLD de kiesdrempel niet meer zal halen “als de partij zo verder doet”. Een ander parlementslid spreekt anoniem dan weer van “dodelijke, rampzalige communicatie.”

Antheunis: ‘Beslissing zonder enige discussie of debat’

In een interview met Het Laatste Nieuws zegt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat ze afstand neemt van het confederalisme. Ze wil in november aan haar partijcongres voorstellen om van Open VLD opnieuw een partij te maken die opkomt voor een federaal België met sterke deelstaten, en niet langer voor een confederaal België.

Niet iedereen bij de Vlaamse liberalen is blijkbaar even blij met die uitspraken. “Open VLD verlaat dus, tegen de stroom, het Confederalisme-standpunt zonder enige discussie en debat in de fractie?”, vraagt Vlaams parlementslid Filip Antheunis zich af in een gelekte interne mail.

“Als we zo verder doen, nemen we een unique selling ‘position’ in, namelijk een gewezen grote politieke partij die de kiesdrempel niet meer haalt.”

Moerman: ‘Nieuwe staatshervorming is nodig’

Ook Fientje Moerman heeft in een interne mail kritiek. “Ik snap het allemaal niet meer”, luidt het. Moerman zegt dat ze blijkbaar het partijcongres, “dat bevoegd is om dergelijke koerswijzigingen te beslissen”, heeft gemist.

Ze is het ook inhoudelijk niet eens. Zo betekent een gezonde fiscaliteit volgens haar dat elk niveau zorgt voor zijn eigen inkomsten. “Daarvoor is een nieuwe, diepgaande wijziging van de financieringswet nodig en dus een staatshervorming”.

Andere Vlaams parlementsleden vinden dat de kwestie een zaak is voor het congres in november. Fractieleider Sas van Rouveroij zit duidelijk verveeld met het uitgelekte mailverkeer. Hij vraagt zijn fractieleden per mail om niet in de pers te reageren op de uitspraken van Rutten. “Het woord is aan onze partijvoorzitter. Uiteraard zal alles in een congres worden besproken en beslist. Maar het is aan haar om nu positie in te nemen en de bakens richting congres uit te zetten”, luidt het in de mail aan zijn fractieleden.

Rutten: ‘Ik ben voorzitster, ik bepaal de koers’

Voorzitster Rutten laat zich niet uit haar lood slaan door de interne kritiek. “Ik ben de voorzitster. Ik bepaal en verander de koers”, klinkt het.

“You ain’t seen nothing yet. Er zullen nog wel partijstandpunten wijzigen. En als je een overtuiging hebt, roept dat nu eenmaal voor- en tegens op. Ik nodig alvast iedereen uit het debat mee te voeren in aanloop naar het congres van november”, zegt ze in een reactie aan Belga.

Van Quickenborne steunt Rutten: ‘Goed dat ze duidelijk standpunt inneemt’

Rutten krijgt trouwens niet alleen kritiek, maar ook steun binnen de partij. Zo vindt Vincent Van Quickenborne, Kamerlid en burgemeester van Kortrijk, het goed dat de partijvoorzitster “een duidelijk standpunt inneemt en afstand neemt van het confederalisme”.

“Wie kiest voor confederalisme, kiest uiteindelijk voor de splitsing van het land. Dat zeggen alle experts en politicologen. In 2002, toen we het confederalisme opnamen in onze Novemberverklaring van 2002, was ook nog geen sprake van de zesde staatshervorming en een gesplitst Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit is een teken van voortschrijdend inzicht”.

Van Quickenborne vindt het ook geen probleem dat Rutten als voorzitster in de aanloop naar het congres “de leiding neemt”. “Ik ben er trouwens van overtuigd dat een meerderheid van de leden haar standpunt deelt”, klinkt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content