Gwendolyn Rutten hekelt ‘heksenjacht’ van de fiscus

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten haalt fors uit naar de werkwijzen van de fiscus. Ze spreekt van een ‘heksenjacht’ waarbij ‘elke ondernemer gezien wordt als een fraudeur.’

Dat de fiscus zomaar kan binnenvallen en computers in beslag kan nemen, noemt Rutten in De TIjd en Het Nieuwsblad “crimineel”.

Bij voorbaat schuldig

“De ravage die de fiscus op het terrein aanricht, wordt onderschat”, zegt Rutten. “Bij een moordzaak moet je van een onderzoeksrechter toestemming krijgen voor een huiszoeking. Het vermoeden van onschuld is de basis van onze rechtsstaat. Maar voor de fiscus geldt dat totaal niet. Daar ben je bij voorbaat schuldig. Ze zien achteraf wel of het klopt. Dat kan niet.”

Rutten bepleit daarnaast ook een “fiscale ruling light”, waarbij de belastingplichtige afspraken kan maken met de fiscus. Dergelijke rulings bestaan nu al vooral voor grote bedrijven. “We willen dat uitbreiden en meer toegankelijke fiscale rulings voor gewone mensen ontwikkelen”, klinkt het.

Rechten

Concreet zouden gewone burgers dan op voorhand toestemming kunnen vragen voor een bepaalde fiscale constructie. “Als je daarvoor groen licht krijgt van de fiscus, moet die je nadien ook met rust laten”, vindt Rutten.

De liberale topvrouw wil tot slot ook een nieuw ‘charter van de belastingplichtige’, waarbij duidelijk gesteld wordt dat belastingbetalers ook rechten hebben. “De administratie moet denken vanuit de burger, vanuit de klant. Natuurlijk moeten er controles gebeuren, maar niet met een vooringenomenheid dat er wel iets fout zal zijn”, argumenteert ze. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content