Gwendolyn Rutten: 'De overheid moet zelf minder uitgeven'

02/05/13 om 09:15 - Bijgewerkt om 09:15

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is blij met het pleidooi van de Vlaamse socialisten om de loonkosten te verlagen, maar dat mag voor haar niet leiden tot nieuwe belastingen.

Gwendolyn Rutten: 'De overheid moet zelf minder uitgeven'

© Image globe

Gwendolyn Rutten (Open VLD) is blij met het pleidooi van de Vlaamse socialisten om de loonkosten te verlagen. 'Maar er moet niet automatisch gekeken worden naar andere belastingen. Het sluitstuk moet zijn dat we als overheid zelf minder uitgeven.'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten schuift ze een vereenvoudiging van de fiscaliteit naar voren, maar ook verdere besparingen bij de overheid. "Niet elke euro wordt goed besteed", stelde Rutten tijdens De Ochtend op Radio 1.

Rutten heeft op 1 mei naar eigen zeggen "toch wel wat liberale boodschappen gehoord". Ze verwees naar het pleidooi om de loonkost in ons land aan te pakken. SP.A-voorzitter Bruno Tobback schoof daarvoor de opbrengst uit de strijd tegen fraude naar voren.

"Het is goed dat we fraude bestrijden", reageert zijn Open VLD-collega. "Je kan je alleen afvragen of we in een land als het onze, met een buitengewoon hoge belastingdruk en hele ingewikkelde fiscaliteit, niet beter dat aanpakken."

'Niet elke euro wordt goed besteed'

Om een 'shock-effect' te veroorzaken bij de loonkost, is volgens Rutten tussen 5 en 7 miljard euro nodig. Ze waarschuwt dat daarvoor niet automatisch moet worden gekeken naar elders belasten. "Het sluitstuk moet zijn dat we als overheid zelf minder uitgeven", aldus Rutten.

De partijvoorzitster merkt op dat "niet elke euro goed wordt besteed" en vindt dat er "nog altijd veel te veel niveaus zijn", zoals de intercommunales en provincies. Daarbij wijst ze erop dat de voorbije jaren al zowat 19 miljard euro werd bespaard en dat er de komende jaren nog een oefening van 12 à 13 miljard euro aankomt.

Jeugdwerkloosheid

Rutten hoorde tot haar tevredenheid ook dat de aanpak van de jeugdwerkloosheid een prioriteit moet zijn. Daar stelt ze voor de arbeidsmarkt te flexibiliseren en naar een deregulering te gaan, in plaats van "heel wat door het ABVV geïnspireerde rigiditeit".

Rutten meent overigens ook dat de Tobintaks, een taks op financiële transacties, "absoluut de goede richting lijkt uit te gaan". (Belga/AVE)

Onze partners