Guy Vanhengel (Open VLD): 'Nieuwe voorzitter is bespreekbaar'

17/10/12 om 02:47 - Bijgewerkt om 02:47

Na het lauwe verkiezingsresultaat van zondag moet de positie van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo ter discussie gesteld worden, zegt Brussels minister Guy Vanhengel.

Nadat Europees Commissaris en ex-voorzitter Karel De Gucht in een nieuw boek 'Vrijheid: Liberalisme in tijden van cholera' en een interview met het weekblad Humo zware kritiek levert op de huidige partijtop, vindt ook Guy Vanhengel dat het tijd is voor introspectie.

"Je kan niet aan de analyse voorbij dat we het de jongste verkiezingen niet zo goed gedaan hebben", zei Vanhengel in het Canvasprogramma Terzake.

Casting verkeerd

Over de tegenvallende resultaten zal intern gediscussieerd worden, stelde hij. "Wat nu belangrijk is voor ons als Open VLD is dat we een stabiele ploeg vormen die met krachtdadigheid de volgende grote verkiezing voorbereidt." Ook het personeelsbeleid moet daarbij aan bod koken, vindt Vanhengel. "Wij bulken van talent, alleen is de casting soms niet helemaal juist."

De rol van de voorzitter De Croo staat daarbij ter discussie, zegt Vanhengel. "Dat moet kunnen besproken worden."

Bij de Open VLD moet er na zondag sowieso met personeel geschoven worden, omdat minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne de federale regering verlaat om burgemeester van Kortrijk te worden.

Minister wordt knelpuntberoep

Vanhengel zei dat hij 'onder geen enkel beding' bereid is om hem te vervangen. "Mijn roots liggen in Brussel. Ik ben verschillende keren ingevallen voor mijn partij en nu wil ik mij toespitsen op het Brusselse beleid."

Vanhengel gaf overigens aan hoezeer het hem opvalt dat veel politici het burgemeesterschap boven het ministerschap verkiezen. "Dat zou tien jaar geleden ondenkbaar geweest zijn. Binnenkort wordt minister nog een knelpuntberoep." (TV)

Onze partners