Guy Harpigny: Kerk bang om mea culpa te slaan

14/09/10 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Volgens de bisschop van Doornik is de Belgische kerk te bang om mea culpa te slaan over het misbruik, omdat mensen dan geld komen vragen.

Guy Harpigny: Kerk bang om mea culpa te slaan

© Belga

De Belgische kerk is te bang om mea culpa te slaan over het misbruik, omdat mensen dan geld komen vragen. Dat zei bisschop Guy Harpigny van Doornik in De Ochtend op Radio 1.

De Belgische bisschoppenconferentie gaf maandag een persconferentie over de pedofilieschandalen binnen de kerk. Vele mensen reageerden na afloop teleurgesteld op het uitblijven van formele verontschuldigingen.

Harpigny, die ook bevoegd is voor dossiers van seksueel misbruik in de kerk, beaamt de stelling van het rapport-Adriaenssens dat het "incestueuze stilzwijgen van de kerk mee schuldig is".

Hij geeft ook toe dat de kerk mea culpa had moeten slaan, maar "we durfden niet". Volgens hem is de Belgische kerk te veel met zichzelf bezig.

"Als je mea culp slaat, dan geef je een morele of juridische verantwoordelijkheid toe. En dan komen er mensen die geld vragen," zei Harpigny.

Maatregelen

Harpigny zei ook dat hij van een medewerker van de pauselijke nuntius in België heeft vernomen dat het Vaticaan nog voor het einde van het jaar maatregelen zal nemen tegen Roger Vangheluwe.

Nochtans zei Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, maandagavond aan RTL-TVi dat "paus Benedictus XVI al een snelle beslissing nam door het ontslag van Vangheluwe als bisschop te aanvaarden", en dat "hij geen weet heeft van bijkomende maatregelen."

Volgens Harpigny, die dit jaar twee keer met de paus heeft gesproken, is de kerkvorst zich wel degelijk bewust van wat in België gebeurt. "Hij beseft dat er een structureel probleem is".

Onze partners