'GSM-verbod voor kinderen is compleet nutteloos'

27/02/13 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

"Het gsm-verbod voor kinderen is compleet onzinnig." Dat stelt sectorfederatie Comeos. Die schiet daarmee op Volksgezondheidminister Laurette Onkelinx, die gsm's bij kinderen wil verbieden.

'GSM-verbod voor kinderen is compleet nutteloos'

© Reuters

Comeos, de Belgische federatie van de handel en de diensten, reageert hoogst verbaasd dat minister Onkelinx van Volksgezondheid haar plannen doorzet om de reclame en verkoop van gsm-toestellen aan kinderen aan banden te leggen. "De aangekondigde maatregelen worden door alle specialisten als onzinnig afgedaan", stelt Comeos.

"Waarom negeert de minister ons advies?"

De federale ministerraad zal op voordracht van de minister van Volksgezondheid, maatregelen aankondigen die kinderen moeten beschermen tegen mobiel telefoonverkeer. Naast een inperking van de reclame komt er een verbod om gsm-toestellen aan kinderen te verkopen en worden handelaars verplicht de SAR-waarde (radiostralingswaarde, nvdr.) van toestellen in de winkels te afficheren.

"Alle maatregelen die nu op tafel liggen zijn eind 2011 al door de Raad voor het Verbruik afgeschoten", stelt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. In die raad zetelen alle betrokken partijen (producenten, consumenten en handelaars, nvdr.). "Een helder goed onderbouwd rapport maakte unaniem het ontwerpbesluit met de grond gelijk."

"Het is ons dan ook een compleet raadsel waarom de minister nu dat advies straal negeert. Met volksgezondheid heeft het in ieder geval niets te maken", klinkt het hard.

Europese eensgezindheid

Comeos pleit ten minste voor een Europese aanpak, zodat de spelregels voor iedereen dezelfde zijn. "Nu zullen Belgische handelaars méér inspanningen moeten leveren dan hun buitenlandse concurrenten. Er is ook geen enkele verplichting van de producenten om die informatie door te geven. De handelaar kan dus zelfs niet controleren of de SAR-waarde die hij moet afficheren, ook klopt."

Comeos hoopt dat de ministerraad "alsnog zijn gezond verstand terugvindt. Deze maatregelen deugen niet, zoals de Raad voor het Verbruik duidelijk maakte." (Belga/EA)

Onze partners