'Grote neergang Open VLD is er niet gekomen' (De Croo)

15/10/12 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:06

Alexander De Croo stelt vast dat zijn troepen beter hebben gescoord dan velen hadden voorspeld

'Grote neergang Open VLD is er niet gekomen' (De Croo)

© Belga

"Sommigen hadden voorspeld dat Open VLD helemaal van de kaart zou worden geveegd, maar dat is helemaal niet het geval geweest", verklaarde partijvoorzitter Alexander De Croo na afloop van het liberale partijbureau. Hij merkt op dat Open VLD, afgaande op de provincieraadsverkiezingen, afklokt als derde partij van Vlaanderen en zelfs vooruitgang boekt ten opzichte van 2010.

Het partijbestuur boog zich over de resultaten van de lokale verkiezingen. Die tonen volgens Open VLD een gemengd beeld. "In gemeenten waar we sterk staan, hebben we vaak stand gehouden en gaan we soms zelfs vooruit. In gemeenten waar we echter zwak stonden, gingen we achteruit", analyseert voorzitter De Croo.

Voorlopig leveren de Vlaamse liberalen de komende zes jaar 42 burgemeesters. In een tiental gemeenten gaat het om nieuwe burgemeesters. Sinds maandag is daar ook Kortrijk bij, waar vicepremier Vincent Van Quickenborne in zee gaat met N-VA en SP.A en na nieuwjaar de sjerp mag omgorden. Na Mechelen gaat het om de tweede Vlaamse centrumstad waar Open VLD de burgervader mag leveren.

Beter gescoord dan verwacht

De Croo stelt ook vast dat zijn troepen beter hebben gescoord dan velen hadden voorspeld. "Als je de resultaten landelijk bekijkt, dan is Open VLD de derde partij van Vlaanderen. We scoren 14,6 procent. Dat is één procent beter dan in 2010", toen er federale verkiezingen plaatsvonden. "De grote neergang die sommigen voorspelden, is er dus niet gekomen".

De uitslag van de verkiezingen mag voor Open VLD de slagkracht van de federale regering niet aantasten. De partij blikt vooruit naar de begrotingswerkzaamheden van de komende dagen en weken. Voor haar moeten daarbij de structurele hervormingen en besparingen voorop staan. "Door de geleverde inspanningen hebben we het vertrouwen in ons land hersteld. Dat vertrouwen moeten we overeind houden en zelfs verder versterken", zegt De Croo. "We zijn zeer beslist om op onze strepen te staan."

Hij moet ook "een beetje lachen" met de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat sommige anti-N-VA-coalities tot stand komen op aansturen van de top van de traditionele partijen. "Kortrijk toont het omgekeerde aan", zegt De Croo. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners