Grote hinder bij De Lijn en MIVB door actiedag

04/03/11 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Een overzicht van de hinder als gevolg van de nationale actiedag van het ABVV en de ACLVB.

Grote hinder bij De Lijn en MIVB door actiedag

© Belga

Als gevolg van de nationale actiedag van de socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB tegen het interprofessioneel akkoord (IPA) is de dienstverlening van De Lijn vrijdagochtend zwaar verstoord in verschillende provincies. Ook het openbaar vervoer in Brussel ondervindt grote hinder. Het treinverkeer verloopt normaal. In Antwerpen is er grote hinder en rijdt ongeveer 40 procent van de bussen en trams, meldt De Lijn.

Ook in West-Vlaanderen is er grote hinder in de hele provincie. Er rijden nauwelijks bussen op de stadsnetten van Brugge, Oostende en Kortrijk. Er rijden ook amper kusttrams. Op de streeklijnen rijdt ongeveer de helft van de bussen. Alleen het stadsnet van Roeselare rijdt zo goed als normaal.

Ook in Vlaams-Brabant is er grote hinder: in de regio Dilbeek en het Pajottenland rijdt een bus op drie. In Leuven, het Hageland, het noorden van Vlaams-Brabant en de Druivenstreek rijdt de helft van de bussen.

In Oost-Vlaanderen zijn de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas zwaar verstoord. De bussen in de Vlaamse Ardennen rijden zo goed als normaal.

In Brussel worden vooral de trams en bussen van de MIVB getroffen. Van de metro's rijdt meer dan 80 procent uit. Volgens de MIVB zal de situatie tot vrijdagmiddag dezelfde blijven.

Wallonië
In Wallonië ligt de dienstverlening van de TEC in Luik, Bergen en Namen zo goed als plat. Volgens de Waalse openbare vervoersmaatschappij is zowat het hele netwerk verstoord.

In Charleroi rijdt de helft van de metro's en is geen enkele bus uitgereden. In La Louvière is 60 procent van de dienstverlening verzekerd. In de rest van Waals-Brabant rijden wel diverse bussen.

Trein
Het treinverkeer in België ondervindt vrijdagochtend voorlopig geen hinder van de nationale actiedag tegen het IPA, meldt de NMBS.

Er zijn wel enkele dagelijkse, gebruikelijke kleine vertragingen, maar die hebben niets te maken met de acties van de liberale en socialistische vakbonden. De NMBS verwacht dat het treinverkeer ook de rest van de dag normaal zal verlopen.

Wegverkeer
Het verkeer op de snelwegen ondervindt vrijdagochtend voorlopig slechts een beperkte hinder. De grootste problemen situeren zich in Brussel ter hoogte van Anderlecht en ter hoogte van Delta voor het verkeer dat komt vanuit Namen en Henegouwen, en in de buurt van de Antwerpse haven.

Als gevolg van filterblokkades ondervindt het verkeer vanuit het zuiden en het noorden in de richting van de haven veel hinder, onder meer aan de Tijsmanstunnel en de Liefkenshoektunnel. En dat heeft ook zijn impact op de autosnelwegen richting Antwerpse ring. Het verkeer op de A12 en de E19 vanuit Lillo, Merksem en Ekeren is ernstig verstoord. Ook enkele afritten zijn geblokkeerd.

Lees meer over:

Onze partners