Grootste containerschip ter wereld te gast in Antwerpen

19/10/13 om 12:32 - Bijgewerkt om 12:32

De Mary Maersk, met een capaciteit van 18.000 TEU (twintigvoetcontainers, een standaardmaat) het grootste containerschip ter wereld, is aangekomen in de haven van Antwerpen.

Grootste containerschip ter wereld te gast in Antwerpen

De Mary Maersk © Belga

Het grootste containerschip ter wereld, de Mary Maersk, is zaterdagochtend succesvol de Antwerpse haven binnengevaren. De havengemeenschap reageert opgetogen op de gelukte proefvaart. Volgens administrateur-generaal Jacques D'Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is de geslaagde opvaart een opsteker omdat het andere schepen over de schreef kan trekken.

De Mary Maersk behoort tot de nieuwe EEE-klasse van de Deense reder Maersk. Het gaat om schepen met een capaciteit van 18.000 TEU. De kolos is 399 meter lang en 59 meter breed.

Het schip had zo'n 15.000 TEU aan boord, waarvan 2.500 TEU in de loop van zaterdag wordt gelost. Zondagochtend om 2.00 uur vertrekt de Mary Maersk opnieuw.

Geen sinecure

Normaliter zouden het schip en haar 26 bemanningsleden vrijdagavond al aangekomen zijn, maar door mist moest de opvaart uitgesteld worden. Voor een dergelijk groot schip is dat geen sinecure en gelden er strikte voorwaarden, onder meer op vlak van zichtbaarheid, windsnelheid en -richting, en getijden.

"Aan de komst van een dergelijk schip gaan tienduizenden uren van simulaties vooraf", zegt Jacques D'Havé, die mee de toestemming moet geven aan deze experimentele vaart. "Maar alles is zeer goed verlopen. Het schip gedraagt zich nog vlotter dan we op basis van de simulaties in het Waterkundig Laboratorium vermoedden." Ook de doortocht door de zogenaamde Bocht van Bath, een flessenhals voor het Scheldeverkeer, verliep vlekkeloos.

Goed nieuws voor Antwerpse haven

Volgens D'Havé is de aankomst goed nieuws voor de Antwerpse haven, die door de Scheldeverdieping nu effectief bewijst de grootste schepen aan te kunnen. "Dit is een absoluut een goed voorbeeld voor andere rederijen. Ik ben er zeker van dat de haven dit soort schepen regelmatig zal aankunnen, alsook dat er meer naar Antwerpen zullen komen."

Zaterdag nog verwelkomde de haven van Antwerpen voor het eerst een containerschip met een diepgang van 15 meter, de Emma Maersk. Die heeft een capaciteit van 15.500 TEU. (Belga/TE)

Onze partners