Grootste cocaïnevangst ooit in België

12/10/12 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Een cocaïnevangst van 8 ton in de Antwerpse haven verpulvert alle records. De straatwaarde wordt op ruim een half miljard euro geschat.

Grootste cocaïnevangst ooit in België

In de haven van Antwerpen is een container aangetroffen met daarin ruim 8 ton cocaïne, een absoluut record in België en vermoedelijk de tweede grootste vangst ooit in Europa. Dat heeft het parket van Antwerpen meegedeeld.

"De container, komende uit Ecuador, werd maandag op vraag van het parket door de opsporingsinspectie van de Antwerpse douane gecontroleerd", zegt Antwerps parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. "Onder een lading bananen werden 6.985 pakketten cocaïne aangetroffen, ofte iets meer dan 8 ton."

Aangezien de container een firma in het Nederlandse Zoetermeer als bestemming had, werd een samenwerking gestart met het Nederlandse gerecht. "We hebben de container gevolgd tot een industrieterrein in Rotterdam. Daar is de 46-jarige chauffeur uit België opgepakt, net als 4 mannen uit Rotterdam", zegt Michiel Zwinkels van het Landelijk Parket van Nederland. "Het ging om een gecontroleerde aflevering: het grootste deel van de cocaïne hadden we voordien al uit de container gehaald."

Drugsdouanier

De vangst kadert in het onderzoek naar een 31-jarige douanier die eerder werd aangehouden omdat hij zou meegewerkt hebben aan cocaïnesmokkel. Hij zou een belangrijke schakel zijn bij de invoer van cocaïne door drugsladingen ongecontroleerd door de haven te loodsen. De douanier liep tegen de lamp door z'n riante levensstijl.

De vangst is een absoluut record voor België én Nederland. In de Antwerpse haven was dat voorheen 3 ton cocaïne. De straatwaarde wordt op ruim een half miljard euro geschat. De eveneens in beslag genomen bananen werden overigens aan een Rotterdamse dierentuin cadeau gedaan. (Belga/TE)

Onze partners