Grootschalige politieactie legt dinsdag mogelijk het land lam

15/12/14 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:11

Na de hinder van de nationale staking van vandaag, keert de rust morgen nog niet meteen terug. VSOA Politie, NSPV, ACV Politie en ACOD willen het hele land lamleggen door "stiptheidscontroles" te organiseren.

Grootschalige politieactie legt dinsdag mogelijk het land lam

© Belga

Uit ongenoegen over het uitblijven van een pensioenregeling voor de politiediensten organiseert de politie dinsdag tijdens de ochtendspits een grootschalige actie.

VSOA Politie, NSPV, ACV Politie en ACOD plannen de actie tussen 7 en 9 uur. Ze vragen "aan alle collega's - die dag met dienst belast - om op alle verbindingswegen, stiptheidscontroles uit te voeren."

Met verbindingswegen worden zowel de luchthavens, spoor, zeehavens, lokale verkeersassen en autosnelwegen bedoeld. "Mogelijk kunnen deze stiptheidscontroles ongemakken en files veroorzaken, maar we zullen enkel onze job doen in het kader van de veiligheid van de weggebruikers", zo klinkt het.

Koningin Fabiola

De stiptheidscontroles waren oorspronkelijk gepland op 12 december, maar naar aanleiding van de begrafenis van koningin Fabiola beslisten de vakbonden om de acties uit te stellen tot dinsdag 16 december. Dezelfde dag zullen ook protestacties worden georganiseerd voor de hoofdkwartieren van de verschillende regeringspartijen.

Het ongenoegen van de politievakbond heeft te maken met het dossier van de politiepensioenen. "Het is duidelijk dat de overheid het signaal van de personeelsleden, die hun ongenoegen met 14.000 hebben laten blijken in de straten van Brussel, niet heeft begrepen", aldus de bonden. "Het is ook duidelijk dat de overheid de vraag om een specifiek pensioenstatuut voor de politie, omwille van het specifiek en gevaarlijk beroep, totaal negeert."

Boeteloze week

Daarnaast plannen de bonden een tweede boeteloze week tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Net als bij de eerste editie zullen kleine overtredingen door de vingers gezien worden. Chauffeurs die iets te snel rijden, gsm'en achter het stuur of hun gordel niet dragen, zullen tussen kerst en nieuw niet gesanctioneerd worden. Maar opgelet: drinken wordt niét getolereerd. De BOB-controles gaan gewoon door en wie betrapt wordt, zal normaal gezien wel geverbaliseerd worden.

Lees meer over:

Onze partners