"Grondwettelijk Hof zal rookverbod in horeca vernietigen"

11/05/10 om 08:58 - Bijgewerkt om 08:58

Het Grondwettelijk Hof zal het rookverbod in de horeca zo goed als zeker vernietigen, omdat het discriminerend is. Dat zegt advocaat Hugo Coveliers, die het verbod aanvecht.

"Grondwettelijk Hof zal rookverbod in horeca vernietigen"

Coveliers verwijst dinsdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg naar een recent arrest, waarin het Hof het rookverbod niet wilde schorsen.

Volgens de advocaat oordeelt het Hof dat, als de hoofdbedoeling van het verbod is om de gezondheid van niet-rokers en van horecapersoneel te beschermen, de indeling van de horecazaken op grond van de aard van etenswaren die er geserveerd worden niet zinvol is.

Discriminerend

Het rookverbod geldt niet in zaken waar voorverpakte levensmiddelen die minstens drie maanden goed blijven, verkocht worden.

"Het Hof maakt nu duidelijk dat voorverpakte chips niets veranderen aan de risico's voor het personeel of de niet-rokende klanten en dat de reden waarom de horeca in twee groepen wordt verdeeld niet pertinent en dus discriminerend is", aldus Coveliers.

Ernstig

Het Grondwettelijk Hof heeft het rookverbod desondanks niet geschorst omdat de indieners niet konden bewijzen dat ze een onmiddellijk nadeel leden dat moeilijk kon worden hersteld.

Maar het vond de reden van hun verzoek wel ernstig. Daardoor is een vernietiging volgens Coveliers heel waarschijnlijk.

Lees meer over:

Onze partners