Groenen willen globale audit van de stad Brussel, fiscus onderzoekt vzw Gial

© Belga

Na het schandaal rond Samusocial en nu vzw Gial is het voor de groenen tijd om alle ‘overbezette mandaten’ op te doeken.

Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen, spreekt van ‘de zoveelste aflevering in de serie van slecht bestuur en schandaal in Brussel.’ Zijn partij vraagt samen met haar groene zusterpartij een onafhankelijke doorlichting van de stad en haar vzw’s, nadat Brussel in opspraak raakte door wanbeheer bij vzw Gial, dat instond voor technologische dienstverlening aan de stad.

‘De geloofwaardigheid van de stad staat hier op het spel, zegt Dhondt. “Dit is opnieuw een lelijk voorbeeld van het ‘Brussels systeem’ dat volgens zijn eigen regels werkt en aan alle democratische, ethische en wettelijke controle lijkt te ontsnappen. Het kan anders. Waar wacht Brussel nog op?’

‘Waarom duurde het tot het auditverslag van 2017 om te beseffen dat een consultant 17 jaar lang niet kan profiteren van een rijk contract zonder een oproep tot mededinging? Hoe durfden de schepenen, belast met de IT-afdeling van de stad Brussel, een ‘nep-onafhankelijk’ contract te schrijven? Waarom stelde de meerderheid van de PS-MR een directeurspositie in voor een externe consultant, zonder eerst de legaliteit van deze aanpak te verzekeren?’, vraagt Zoubida Jellab, co-fractieleider in de stad Brussel, zich af.

De zusterpartijen benadrukken dat ze in de nasleep van het Samusocial-schandaal al de aandacht hadden gevestigd op het beheer van Gial, maar dat een antwoord uitbleef. ‘Het is tijd voor eens en voor altijd orde op zaken te stellen in het hart van de stad Brussel en tegelijkertijd de hoofdstad van ons land. Er moet een halt toegeroepen worden aan de overbezette mandaten, de concurrentie met het Brussels gewest en de belangenconflicten. De geloofwaardigheid van het gewest en onze instellingen staan op het spel’, besluit Zakia Khattabi, mede-voorzitster van Ecolo.

Fiscus wil gedetailleerd beeld van vzw krijgen

De fiscus start intussen een onderzoek naar de gecontesteerde vzw Gial. ‘Uit de audit van de vzw zijn er onregelmatigheden gebleken. De fiscus zal nu ook een onderzoek uitvoeren op de hele vzw, om een meer gedetailleerd beeld te krijgen. Dat kan over schijnzelfstandige activiteiten gaan, maar zal zich niet daartoe beperken. Het onderzoek richt zich uiteraard op de fiscale aspecten’, zegt minister Johan Van Overtveldt (N-VA) daarover aan Belga. Het is aan de experten van Financiën om te bepalen hoe het onderzoek zal gevoerd worden.

Partner Content