Groenen willen dat Di Rupo Dexia-akkoord heronderhandelt

23/02/12 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

Groen en Ecolo dringen opnieuw aan op het heronderhandelen van het 'erg slechte akkoord' rond Dexia dat de Belgische en Franse regering in oktober 2011 hebben afgesloten.

Groen en Ecolo dringen donderdag opnieuw aan op het heronderhandelen van het "erg slechte akkoord" rond Dexia dat de Belgische en Franse regering in oktober 2011 hebben afgesloten rond de verdeling van de garanties.

Volgens de groenen is de ontmoeting tussen premier Elio Di Rupo (PS) en de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag een ideale gelegenheid om de kwestie opnieuw aan te kaarten en om te komen tot een "meer evenredige verdeling van de risico's". "Het is tijd dat de federale regering eindelijk de belangen van de Belgische belastingbetalers verdedigt", aldus federaal parlementslid voor Groen Meyrem Almaci.

België neemt 60,5 procent

De groep Dexia, waartoe de in oktober 2011 door de Belgische staat overgenomen Dexia Bank België niet meer behoort, kan momenteel genieten van een systeem van voorlopige garanties, tot 31 mei 2012, van maximaal 45 miljard euro, in afwachting van een definitief garantiesysteem. De Belgische staat neemt 60,5 procent van die garantie voor zijn rekening, Frankrijk 36,5 procent en Luxemburg 3 procent.

Almaci: 'België heeft zich laten rollen door Frankrijk'

"Ik heb na het afsluiten van het akkoord meteen gezegd dat de deal bijzonder onevenwichtig was", zegt Groen-Kamerlid Meyrem Almaci op Facebook. "Ons land heeft zich laten rollen door Frankrijk. Het is tijd dat de overheid die waarborg echt gaat heronderhandelen voor het worst case scenario zich uitspint...", stelt ze.

Almaci: 'Eis naar betere verdeling is redelijk'

Een audit van consultancybureau Deloitte bevestigt volgens Almaci ook de verantwoordelijkheid van de Franse tak DCL in de ondergang van Dexia. "Rekening houdend met de grote verantwoordelijkheid die de Franse tak draagt in het debacle, is de eis naar een betere verdeling van de risico's tussen beide betrokken landen een redelijke eis", aldus Almaci. (Belga/SD)

Onze partners