Groenen willen dat CREG beslist over sluiting energiecentrale

13/05/12 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Groen en Ecolo hebben een wetsvoorstel ingediend dat bepaalt dat voortaan de energieregulator CREG beslist of een energiecentrale kan sluiten of niet.

Groenen willen dat CREG beslist over sluiting energiecentrale

© Eric Lalmand/Belga

Dat kondigde Groen-Kamerlid Kristof Calvo zondag aan in De zevende dag op Eén.

Zijn CD&V-collega Leen Dierick zei het voorstel te willen bekijken, terwijl Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) aandrong op snellere vergunningsprocedures. Vlaams parlementslid Bert Wollants (N-VA) repliceerde dat zijn partijgenoot, Philippe Muyters, daarmee bezig is.

Beslissing in juni

Staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet (CDH), herhaalde dat er in juli een beslissing genomen zal worden over het energiedossier en de sluiting van de drie oudste kerncentrales, zoals de wet voorziet.

Wathelet wees erop dat er de de laatste tien jaar - sinds de stemming van de wet op de kernuitstap - niet meer in de energiesector geïnvesteerd werd wegens het gebrek aan rechtszekerheid en visie van de overheid. Sinds elf maanden is België een netto-invoerder van elektriciteit, merkte hij nog op.

Aanvraag

Volgens Groen probeert Electrabel de elektriciteitsbevoorrading te bemoeilijken om de oude kerncentrales langer op te houden. Het wetsvoorstel van de groenen voorziet dat exploitanten die een energiecentrale willen sluiten, dat tijdig moeten aanvragen bij de CREG.

Op die manier kan de regulator een inschatting maken of de sluiting al dan niet de bevoorradingszekerheid in het gedrang brengt. Indien dat het geval zou zijn, kan de CREG de sluiting uitstellen of de centrale verkopen aan een andere geïnteresseerde exploitant, aldus Calvo. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners