Groenen willen banken verplichten tot spaarrekening met vaste rente

© Belga

Groen en Ecolo willen de Belgische banken verplichten een spaarboekje aan te bieden met 2,50% vaste rente.

Groen en Ecolo willen de Belgische banken verplichten een spaarboekje aan te bieden met 2,50% vaste rente. Deze “groene spaarboekjes” geven de consument een hoger rendement en maken investeringen in KMO’s, lokale overheden en burgerprojecten mogelijk, argumenteren ze. Het voorstel staat in Het Nieuwsblad en La Libre Belgique.

De groene partijen halen de mosterd in Frankrijk. Daar bestaan al langer gereglementeerde spaarrekeningen met rentes die door de overheid zijn vastgelegd. Nu de gemiddelde rentevoet op een spaarrekening in ons land lager is dan ooit en er tegelijk een recordbedrag aan spaargeld bij de banken geparkeerd staat – 229,16 miljard euro in juli – willen de groenen de banken verplichten “om een rendabel, duurzaam en soepel spaarproduct aan te bieden dat de relance van de economie
en de kmo’s stimuleert”.

‘Tot 10 miljard euro in duurzame economie en jobcreatie investeren’

Met een vaste rente van 2,50% die op dagelijkse basis wordt berekend, zouden de spaarders een aantrekkelijke rentevoet krijgen “die tot de top-10 behoort van de meest rendabele rekeningen op de Belgische markt”, zeggen Groen en Ecolo. “Het cijfer van de rentevoet is niet uit de lucht gegrepen maar berekend”, zegt Meyrem Almaci van Groen, “Het is het midden tussen de beste tarieven van dit moment waardoor het zeer realistisch is”.

De rentevoet zelf ligt niet zo vast als aanvankelijk werd beweerd. “Er wordt gewerkt met een minimum van 1,50% indien het, laat het ons niet hopen, nog slechter zou gaan met de economie. Naargelang de conjunctuur evolueert, kan de rentevoet worden aangepast”, gaat Almaci verder.

Omdat alle banken verplicht zouden zijn het groene spaarboekje aan te bieden, zouden klanten van spaarformule kunnen veranderen zonder van bank over te moeten stappen. En omdat het gestorte geld op elk moment beschikbaar is, heeft het product “de soepelheid van een spaarrekening”.

Rekening houdend met de bestaande spaartegoeden van de Belgen en het succes van de formule in Frankrijk kan met de groene spaarboekjes tot 10 miljard euro in de duurzame economie en jobcreatie geïnvesteerd worden, luidt het. Immers, het is de bedoeling dat kmo’s, lokale overheden en burgers de spaargelden kunnen gebruiken voor investeringen in onder meer gemeenschapsvoorzieningen, kenniseconomie en de bouw van duurzame woningen en energiebesparende renovaties.

“Dit alles kunnen we allemaal aan de consument garanderen”, legt Almaci uit, “doordat het gereglementeerd is. De toezichthouder van de overheid zou er moeten op controleren dat het spaargeld geïnvesteerd wordt in duurzame projecten. Ook het spaarboekje zelf zal dan geëvalueerd kunnen worden”.

De voortrekkersrol van de overheid wordt ook niet in vraag gesteld. “Als we die duurzame sectoren niet gaan exploreren, zullen we op termijn bij de laatkomers geraken op Europees en wereldniveau”, klinkt het bij Almaci.

Febelfin wijst idee niet meteen af

Op de VRT-radio reageerde Michel Vermaerke van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële instellingen, niet meteen afwijzend op het voorstel. Hij wil wel overleg met de sector en wees erop dat de banken de voorbije jaren 80 miljard euro in de economie hebben gepompt.

Eerder deze week zei ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) dat hij met de banken wil nagaan hoe ze hun spaaroverschotten kunnen inzetten voor de financiering van projecten en export. (Belga/SD/CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content