'Groenen mogen niet te gulzig zijn in hun eisen' (Verherstraeten)

09/10/11 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Zowel CD&V als Open VLD staan niet te springen om de groenen mee op te nemen in de nieuwe federale regering. Hun recente oproep om twee vicepremiers wordt niet erg op prijs gesteld.

'Groenen mogen niet te gulzig zijn in hun eisen' (Verherstraeten)

© Belga

Zowel CD&V als Open VLD staan niet te springen om de groenen mee op te nemen in de nieuwe federale regering.
Dat bleek zondag nog maar eens naar aanleiding van een debat in De Zevende Dag (Eén). CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten waarschuwde de groenen voor al te veel gulzigheid en stelde dat ze water in hun wijn zullen moeten doen.

Nu de acht partijen en formateur Elio Di Rupo rond zijn met een communautair akkoord, kijkt iedereen uit naar de discussie rond de begroting en de sociaal-eonomische maatregelen. Eerst moet er echter duidelijkheid komen over welke partijen een toegangsticket krijgen tot de nieuwe regering.

Té gulzig
Groen! en Ecolo zaten tot nu toe mee aan tafel omdat ze nodig zijn voor een tweederdemeerderheid voor de staatshervorming. Voor de begroting en het gewone beleid van de regering is dat echter niet nodig. CD&V en vooral Open VLD rijden de groenen er liever af. Zonder Groen! is er in de regering geen Vlaamse meerderheid. "Een Vlaamse meerderheid is zeer belangrijk, maar niet tegen elke prijs", zei Verherstraeten daar zondag over. Hij verwees naar een interview met Ecolo'er Olivier Deleuze dit weekend waarin die voor Groen! en Ecolo elk een vicepremier eist. "Op een ogenblik dat van de bevolking offers wordt gevraagd, is dat te gulzig", dixit de CD&V'er.

Verherstraeten waarschuwde de groenen tevens dat ze water in de wijn zullen moeten doen. Hij benadrukte dat er in Vlaanderen een meerderheid is om asiel en migratie en de nationaliteitswetgeving aan te pakken en dat er een realistisch energiebeleid moet worden gevoerd, een verwijzing naar de eis van de groenen om de uitstap uit de kernenergie te behouden. Dat Deleuze spreekt over een nucleaire rente van 1,2 miljard euro noemde de Vlaamse christendemocraat "illusoir".

Liberale scepsis
Open VLD-fractieleider Patrick Dewael herhaalde de liberale scepsis om met acht partijen tot een consensus te komen over sociaaleconomische maatregelen. Hij beklemtoonde dat de groenen helemaal anders denken over die dossiers. Als ik de aanbevelingen van Europa en de antwoorden van de groenen zie, is een consensus met acht ondenkbaar. Wij hebben geen zin in een regering die veroordeeld is tot immobilisme", verklaarde Dewael.

Debat voerenEcolo/Groen!-fractieleidster Meyrem Almaci vindt het ongehoord dat er al partijen worden uitgesloten nog voor er inhoudelijk wordt gedebatteerd. "Wij zijn voor rechtvaardig besparen en verstandig investeren, maar laten we het debat voeren", luidde het. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners