Groenen en N-VA voeren welles-nietes discussie over klimaatakkoord

16/01/14 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:47

De drie gewesten en de federale regering raken het maar niet eens over een nationaal klimaatplan. Volgens Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) ligt de schuld bij N-VA. 'De N-VA blokkeert niets', reageert Liesbeth Homans (N-VA).

Groenen en N-VA voeren welles-nietes discussie over klimaatakkoord

© Reuters

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) haalde in de krant De Standaard uit naar N-VA. 'De partij stelt zich koppig op en blokkeert een nationaal klimaatplan. N-VA gunt de federale regering amper een cent', klinkt het.

Het geld is volgens haar nochtans broodnodig om te investeren in onder meer de NMBS. 'Maar de N-VA moet niets weten van België en wil gewoon geen akkoord', zegt Huytebroeck.

Homans: 'Wij verdedigen waar de Vlaming recht op heeft'

'Deze beweringen kloppen niet', reageert Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA). 'Al wat wij willen is een fair akkoord. Wij verdedigen waar de Vlaming recht op heeft.'

Volgens Homans levert Vlaanderen de grootste inspanning om de uitstoot van CO2 in te perken. 'Daar mag iets tegenover staan. Fair is fair', zegt ze.

Van Besien: 'Kris Peeters moet uit zijn schelp komen'

Net zoals Huytebroeck vindt ook Groen-voorzitter Wouter van Besien dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) 'uit zijn schelp moet komen'. 'Peeters gedraagt zich als een oppositieleider tegen de federale regering', zegt hij op Deredactie.be.

Van Besien eist dat de Vlaamse regering deze week nog laat weten of ze bereid is op een constructieve manier verder te onderhandelen over een klimaatakkoord. 'Vlaanderen kan zich geen verdere vertragingsmanoeuvres veroorloven', zegt hij.(AVE)

Onze partners