Groene fiscaliteit kost een miljard euro

15/02/12 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:38

De Belgen genoten in 2010 van 656 miljoen euro belastingverminderingen, als compensatie voor hun investeringen om energie te besparen. De werkelijke kost ligt echter op 1 miljard euro.

De Belgen genoten in 2010 van 656 miljoen belastingverminderingen, als compensatie voor hun investeringen om energie te besparen. Dat heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) geantwoord op een vraag van kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo), schrijft L'Echo.

Belastingkredieten en uitgestelde verminderingen

Bij dat bedrag moeten 10 miljoen euro belastingkredieten en 340 miljoen toegekende maar uitgestelde verminderingen (een belastingplichtige kan zijn fiscaal voordeel over meerdere jaren spreiden) geteld worden. De werkelijke kost ligt dus op één miljard euro.

Vlaanderen goed voor 74 procent

Een verfijnde analyse van die cijfers toont aan dat 74 procent van die verminderingen komen van belastingplichtigen die in Vlaanderen wonen, 22 procent voor Wallonië en 4 procent in Brussel, wat sterk verschilt met de demografische verdeling van 59, 32 en 9 procent.

Gilkinet (Ecolo): 'Fiscale weg niet meest herverdelende'

"Dat bewijst dat de fiscale weg niet de meest herverdelende is", aldus Gilkinet. Hij benadrukt wel het belang van de maatregelen voor het milieu en de economische activiteit. (Belga/SD)

Onze partners