Groen! ziet zich als alternatief voor N-VA

04/06/10 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

Partijvoorzitter Wouter Van Besien waarschuwt voor een federale regering met N-VA en haalt ook uit naar Open VLD.

Voorzitter Wouter Van Besien van Groen! heeft zaterdag tijdens een verkiezingsmeeting van zijn partij uitgehaald naar N-VA en Open VLD. Van Besien profileerde zijn partij als een alternatief.

Van Besien verweet de N-VA dat er achter haar wapperende leeuwenvlag een hard en kil Vlaanderen zit verborgen.

'N-VA wil alle belastingen Vlaams, wil de solidariteit tussen mensen verbreken door de sociale zekerheid te splitsen, wil de werkloosheidsuitkeringen beperken en lagere lonen voor oudere werknemers', aldus Van Besien.

De Groen!-voorzitter vreest dat de coalitie in Vlaanderen (CD&V, SP.A en N-VA) aan Vlaamse kant op federaal niveau wordt voortgezet en vroeg CD&V en SP.A of het dat is wat ze aan de kiezers aanbieden.

''Een regering met N-VA, die staat voor het splitsen van de sociale zekerheid, voor hard en kil besparen, voor communautaire oorlog', aldus de voorzitter van Groen!.

Regering van de dialoog

Open VLD werd gehekeld omdat die partij 'blind' ambtenaren wil laten afvloeien en de belastingen niet eerlijker zou willen maken.

Van Besien plaatste tegenover al dat 'rechtse geweld' het groene antwoord: positieve energie, integere politiek, dialoog, een duurzame economie en nieuwe jobs.

Volgens Van Besien is het tijd voor een regering van de dialoog. De conflictstrategie werkt niet, aldus de Groen!-voorzitter. Volgens hem is er maar één weg: afstappen van de angst voor verlies en voor kaakslagen.

'Samen praten, zoeken naar oplossingen waar beide gemeenschappen beter van worden', aldus Van Besien. Covoorzitter Jean-Michel Javaux van Ecolo was één van de toehoorders. Hij beloofde dat Ecolo met Groen! zal blijven samenwerken.

Onze partners