Groen ziet SP.A-voorstel om gemeenschappelijke fractie te vormen in Senaat niet zitten

08/07/14 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:12

Groen gaat niet in op het verzoek van SP.A om samen een progressieve fractie te vormen in de Senaat. De partij geeft de voorkeur aan een fractie met haar Franstalige zusterpartij Ecolo.

Groen ziet SP.A-voorstel om gemeenschappelijke fractie te vormen in Senaat niet zitten

Philippe Henry (Ecolo), Helene Ryckmans (Ecolo), Wouter Van Besien (Groen) en Elisabeth Meuleman (Groen) in Senaat. © BELGA

Groen wijst het verzoek van SP.A, om een gemeenschappelijke progressieve fractie te vormen in de Senaat, af. De partij geeft de voorkeur aan samenwerking met haar Franstalige zusterpartij Ecolo. Dat schrijft De Standaard.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien kreeg afgelopen week het voorstel van SP.A-senator Bert Anciaux om samen een progressieve fractie te vormen. Naar verluidt stuurde SP.A-voorzitter Bruno Tobback Anciaux erop uit omdat hij vindt dat links meer moet samenwerken. "Onze programma's lopen sowieso niet zo ver uit elkaar. En zeker op vlak van de staatshervorming, waar de nieuwe Senaat zich voornamelijk mee zal bezighouden, moet er echt gezocht worden naar verschillen", aldus Tobback.

'Interessante gedachte'

Van Besien vond het SP.A-verzoek "een interessante gedachte", maar ging er verder niet op in. De voorkeur van de Vlaamse groenen gaat uit naar een samenwerking met Ecolo. Van Besien benadrukte in de krant dat die keuze meer is dan een traditie, het zou gaan om "een bewuste keuze."

Wel stelde Van Besien voor om met de drie partijen een fractie te vormen, namelijk Groen, Ecolo én SP.A. Dat zag SP.A op zijn beurt niet zitten. Nochtans zou die fractie met 11 zetels de op één na grootste fractie zijn in de Senaat.

Onze partners