Groen! zegt 'ja' tegen formateursnota Di Rupo

07/07/11 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

Groen! is bereid om onderhandelingen te starten op basis van de formateursnota van Di Rupo.

Groen! zegt 'ja' tegen formateursnota Di Rupo

© Belga

Groen! is bereid om te onderhandelen op basis van de nota van formateur Elio Di Rupo. De partij is daarmee de achtste partij die de nota als onderhandelingsbasis wil aanvaarden. Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien mogen die acht partijen zich echter "niet laten gijzelen door de N-VA". Die partij schoot het werkstuk van Di Rupo donderdagmiddag af.

Volgens Van Besien biedt de nota een degelijke basis om verder te onderhandelen. "Wij willen mee onderhandelen om krachtige maatregelen te nemen voor mensen met lage lonen of uitkeringen en om een meer onderbouwd plan uit te werken voor meer duurzame jobs", aldus Van Besien. Dat de N-VA de nota van Di Rupo naar de prullenmand verwijst, is volgens de Groen!-voorzitter haar "volste recht". Maar dat mag volgens hem de andere acht partijen niet beletten om wel voort te praten.

Groen! hekelt houding CD&V

"De acht andere partijen vinden de nota Di Rupo wel een voldoende basis. Ook wij zijn het niet helemaal eens met wat er in de nota staat. Maar wij zijn realistisch genoeg om te beseffen dat een compromisnota nooit een kopie zal zijn van ons partijprogramma", luidt het. Van Besien hekelt ook de "onbegrijpelijke" houding van CD&V. "Inhoudelijk zeggen ze ja, maar omwille van tactische redenen zeggen ze neen. Na meer dan een jaar stilstand, is dit wel de meest onverstandige zet die de CD&V kon zetten", klinkt het scherp. "Ik hoop dat de partij zal inzien dat ze niet alleen zichzelf in de voet schiet door

zich te verstoppen, maar ook de welvaart van ons land bedreigt", besluit de Groen!-voorzitter. (Belga/INM)

Onze partners