Groen wil pensioen op basis van aantal gewerkte jaren

29/07/13 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:33

Groen wil langer werken mogelijk maken door de pensioenen toe te kennen op basis van het aantal gewerkte jaren en door de werkdruk op de arbeidsvloer aan te passen aan de capaciteiten van de werknemer.

Groen wil pensioen op basis van aantal gewerkte jaren

© Image Globe

De kost van de vergrijzing loopt tegen 2060 op met 5 procent van het bbp. De inkomsten uit sociale bijdragen moeten bijgevolg omhoog, zowel door meer mensen aan de slag te krijgen als door mensen langer te laten werken.

Daarbij wil Groen rekening houden met het aantal gewerkte jaren in plaats van met een vaste pensioenleeftijd te werken. "Net zoals bij een auto niet het bouwjaar telt maar wel het aantal gereden kilometers", aldus Kamerlid Wouter De Vriendt.

Wie 42 loopbaanjaren op de teller heeft staan, kan met pensioen. Een bouwvakker die al op zijn 18de op de werf stond, kan na 42 jaar op zijn 60ste met pensioen. De universitair die op zijn 22ste begon te werken, kan zijn pensioen ten vroegste opnemen vanaf 64 jaar.

Langer werken werkbaar

Om mensen met zeer korte loopbanen te beschermen, zoals huisvrouwen, wordt vastgelegd dat iedereen op de huidige wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) met pensioen kan.

Vervroegde uittredingen (60 jaar) wil Groen tegengaan door langer werken werkbaar te maken, waardoor de bestaande lange periodes van landingsbanen (vanaf 55 of 50 jaar) overbodig worden.

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober vindt in Brugge een tweedaags congres van Groen plaats, waarop dit pensioenvoorstel ter stemming zal worden voorgelegd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners