Groen! wil ook staatshervorming steunen vanuit de oppositie

22/07/10 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

Partijvoorzitter Wouter Van Besien reageert rustig op de oekaze van CDH-voorzitster Joëlle Milquet.

Groen! is bereid om een staatshervorming mee te steunen vanuit de oppositie, maar wil ook in de regering stappen als de andere partijen daarom vragen. Dat zegt partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Van Besien reageerde donderdag op de VRT-radio op de uitlatingen van CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Zij wil niet dat er door partijen die geen deel uitmaken van de coalitie wordt onderhandeld over de staatshervorming.

Milquet verzet zich daarmee tegen de door preformateur Elio Di Rupo (PS) voorgestelde werkwijze om los van de regeringsvorming ook met partijen die geen deel uitmaken van de regering te streven naar een tweederdemeerderheid voor een staatshervorming.

Di Rupo denkt daarbij vooral aan de groene partijen Ecolo en Groen! Van Besien reageerde daar donderdag laconiek op.

'Als de andere partijen willen dat Groen! in de regering komt om zo een tweederde meerderheid te hebben, is dat voor ons goed. Maar als de anderen dat niet willen en vragen om de staatshervorming vanuit de oppositie te steunen, is dat ook goed', zo zei hij.

Van Besien zegt te denken dat Milquet 'schrik' heeft. De Groen!-voorzitter heeft wel een voorwaarde om mee te werken aan een staatshervorming: ze moet sociaal zijn.

Onze partners