Groen wil meer referenda in Antwerpen

08/10/12 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:06

Groepen en verenigingen moeten actief betrokken worden bij het beleid, vindt Groen Antwerpen.

Groen wil meer referenda in Antwerpen

© Belga

Groen stelt voor om na de komende verkiezingen een participatieraad in het leven te roepen met zowel beleidsmensen, deskundigen als bewoners. Groen wil ook vaker referenda organiseren met een bindend karakter.

Geen zeg
Op de Grote Markt in Antwerpen voerde Groen actie om meer inspraak te vragen De Antwerpse Groen-politici liepen symbolisch een rondje in de pas. Op die manier wilden ze uitbeelden hoe de bevolking in de Scheldestad volgens hen enkel maar moet luisteren naar wat er op het Schoon Verdiep wordt beslist, in plaats van daar zelf een zeg in te hebben.

"Groepen en verenigingen moeten actief betrokken worden bij het beleid", vindt Freya Piryns, derde op de Antwerpse Groen-lijst. "Dat betekent vanaf het moment dat men aan iets begint te denken en niet als alles al bijna vastligt. Dat betekent ook dat je effectief naar hen luistert."

Schepen voor participatie

Groen haalt cijfers van de visitatiecommissie Stedenfonds 2011 aan, waaruit blijkt dat slechts twee op de tien Antwerpenaren zich voldoende door de stad geconsulteerd voelen. "Bij de vele middenveldorganisaties die in Antwerpen actief zijn is hetzelfde geluid te horen", meent Piryns.

Het volgende stadsbestuur moet volgens Groen een schepen krijgen die specifiek voor het bevorderen van participatie bevoegd is. Daarnaast pleit de partij onder meer voor een participatieraad, meer referenda en de online beschikbaarheid van alle relevante beleidsdocumenten. (Belga/TE)

Onze partners