Groen! wil luik integriteit in akkoord staatshervorming

13/08/10 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

De partij heeft een lijst met voorstellen voorgelegd aan preformateur Elio Di Rupo.

Groen! wil meer integriteit in de politiek. De partij heeft preformateur Elio Di Rupo een lijstje met voorstellen voorgelegd. Zo pleit de partij voor een cumulverbod en een verbod op schijnkandidaturen bij verkiezingen.

De Vlaamse groenen nemen net als hun Franstalige geestesgenoten van Ecolo deel aan de besprekingen over het luik staatshervorming in het kader van de preformatie.

Groen! wil dat enkele van haar voorstellen over een meer integere politiek in een akkoord over de staatshervorming staan. Een dergelijk luik wordt door de Vlaamse groenen zeer belangrijk genoemd.

Concreet vraagt de partij onder meer een cumulverbod en een verbod op schijnkandidaturen bij verkiezingen. Dat zijn kandidaten die opkomen bij verkiezingen voor een parlement van een bepaald beleidsniveau zonder dat ze van plan zijn er effectief te gaan zetelen.

Daarnaast willen de groenen minder hoge vergoedingen voor de voorzitters van Kamer en Senaat, de invoering van een klokkenluidersregeling (voor ambtenaren die mistoestanden aanklagen) op federaal niveau en een deontologische code voor federale parlementsleden.

Voorts pleit Groen! voor een Comité B dat politieke benoemingen zou onderzoeken en het verbieden van mandaten in de raad van bestuur van financiële instellingen en grote ondernemingen voor politici.

Leden van de federale regering die actief beleggen zouden volgens Groen! hun beleggingsportefeuille aan een onafhankelijke derde
moeten toevertrouwen als ze hun mandaat opnemen.

Lees meer over:

Onze partners