Groen wil dat regering-Michel ‘sterk reageert’ op situatie Turkije

De Turkse president Tayyip Erdogan spreekt tijdens de poging tot een staatsgreep in zijn land. © Reuters

Oppositiepartij Groen vraagt de federale regering ‘sterk te reageren’ op de politieke situatie in Turkije en de mogelijke escalatie van het conflict in ons land.

Groen zegt ongerust te zijn over de maatregelen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afkondigt in de nasleep van de mislukte poging tot staatsgreep. Zo werden onder meer duizenden militairen opgepakt en rechters uit hun functie gezet. De regering overweegt zelfs een herinvoering van de doodstraf.

‘Dit is een illegitieme presidentiële staatsgreep als reactie op een al even illegitieme militaire staatsgreep. Een regering die de doodstraf herinvoert, de rechtsstaat ondermijnt en media en oppositie beteugelt, kan geen geloofwaardige gesprekspartner zijn voor de Europese Unie. We verwachten een stevige reactie van onze federale regering’, zeggen voorzitster Meyrem Almaci en Kamerlid Wouter De Vriendt in een mededeling van de partij.

Europa

‘Vanuit de Europese Unie moet een duidelijk signaal komen: onder het huidige regime kan Turkije geen lid worden. Maatregelen als de herinvoering van de doodstraf en het ontslag van duizenden rechters stroken niet met onze idealen’, stelt Almaci.

De Vriendt roept de federale regering om sterk te reageren. ‘Europa heeft een aantal economische hefbomen als belangrijkste handelspartner van Turkije. Het wordt tijd dat de EU die inzet. Daarnaast kan er geen sprake zijn van de visumliberalisering die gekoppeld werd aan de slechte vluchtelingendeal, of de verdere stappen in de toetredingsgesprekken.’

Escalatie

De Vriendt en Almaci zijn ook ongerust over de verdere escalatie van het Turkse conflict in ons land. Ook daar moet de federale regering haar rol spelen, vindt Groen.

‘De escalatie van dit conflict mag zich niet verder verplaatsen naar België. Wij vragen overleg van de federale regering met de Turkse ambassadeur om dit te voorkomen. Vrijheid van organisatie en persoonlijke integriteit zijn essentiële elementen van de rechtsstaat: het viseren van burgers omwille van hun persoonlijke mening kan niet geduld worden’, aldus De Vriendt. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content