Groen trekt aan alarmbel voor betaalbare woningen in Antwerpen

25/07/12 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:44

Groen reageert op de verkiezingsprogramma's van zowel N-VA als van de Stadslijst van burgemeester Patrick Janssens, die volgens de partij allebei enkel denken aan het binden van de middenklasse aan de stad.

Groen trekt aan alarmbel voor betaalbare woningen in Antwerpen

© Belga

De Antwerpse afdeling van Groen heeft haar plan voorgesteld om zo snel mogelijk iedere Antwerpenaar een betaalbare en kwalitatieve woning te bieden. Groen wees op de discrepantie tussen de hoeveelheid middelen die Antwerpen van Vlaanderen krijgt voor de bouw van sociale woningen - 31 miljoen euro of 2,31 procent van het totale budget tijdens de periode 2009-2012 - en de eigenlijke nood aan sociale woningen die in Antwerpen aanwezig is, met een snel aandikkende wachtlijst van intussen al 22.386 personen.

Sense of urgency

"Voor wonen moet eenzelfde 'sense of urgency' gelden als voor het Antwerpse onderwijs, waar men terecht ieder kind een plaats wil geven", zegt Meyrem Almaci. De Groen-lijsttrekster vindt dat noch burgemeester Janssens, noch zijn grote uitdager Bart De Wever voldoende op tafel kloppen bij de Vlaamse regering, waar hun partijen nochtans deel van uitmaken.

Naast extra middelen voor Antwerpen wil Groen ook een radicale koerswijziging in het stedelijk woonbeleidsplan. De partij pleit er onder meer voor om gronden waarop sociale woningen worden gebouwd bij het stadspatrimonium te houden en enkel de woningen zelf te verkopen, om die dan later eventueel terug te kopen. "Zo blijven ze verschillende generaties lang beschikbaar als sociale woning én verlaagt het benodigde startkapitaal van de koper", zegt Almaci. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners