Groen stelt drastisch herverdelingsplan voor

25/04/13 om 05:19 - Bijgewerkt om 05:19

Wie meer inkomsten haalt uit vermogen, moet meer belastingen betalen. Die 'progressieve heffing op vermogensrendementen' staat centraal in een nieuw herverdelingsplan van Groen.

Volgens Groen-voorzitter Wouter Van Besien voorziet het actieplan in een "rechtvaardige herverdeling waarbij de 15 procent rijkste Belgen, die met een nettovermogen van 1 miljoen euro of meer, een rechtvaardige bijdrage leveren zodat er meer financiële ademruimte komt voor de 85 procent andere Belgen".

'Kloof arm-rijk blijft toenemen'

Volgens Groen moet er dringend maatregelen genomen worden om iets te doen aan de groeiende inkomensongelijkheid in België. Voorzitter Wouter Van Besien: "De kloof tussen arm en rijk blijft toenemen. Dat is nefast voor de stabiliteit van een samenleving én voor de economie. Een trendbreuk is dringend nodig."

Groen vindt dat er fiscaal ingegrepen moet worden, meer bepaald in de vermogens. "Terwijl arbeid tot voor de helft belast wordt, bedraagt de belasting op inkomsten uit vermogen vaak minder dan 25 procent."

In het nieuwe herverdelingsplan stelt Groen een 'progressieve vermogenswinstbijdrage' voor. De partij wil alle deelbelastingen op vermogens (zoals registratie- en erfenisrechten) afschaffen en die vervangen door een 'progressieve heffing op vermogensrendementen'. Wie meer inkomsten heeft uit vermogen, wordt dus zwaarder belast.

Dialoog

Groen wil het debat over haar plan opstarten. Vrijdag wil de partij aan verschillende stations magazines rond inkomensongelijkheid uitdelen. Daarnaast is er een app ontwikkeld met een korte quiz over de problematiek. En in het weekend wil de partij overal op pleinen en straten in Vlaanderen met de bevolking in dialoog gaan over het plan. (Belga/TV)

Onze partners