Groen start campagne om Doel te sluiten

24/01/16 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:46

De oppositiepartij Groen roept iedereen op om het contract met Electrabel stop te zetten en te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert.

Groen start campagne om Doel te sluiten

© BELGA

Groen heeft de campagne "Wij sluiten Doel" gelanceerd. De partij roept iedereen op om het contract met Electrabel stop te zetten en te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert.

"Het is niet omdat de regering voor kernenergie kiest, dat de consument zich daar bij moet neerleggen. We roepen dan ook op om massaal te switchen, weg van Electrabel naar een groene energieleverancier in België. Elke consument die de overstap maakt is een duidelijk signaal aan de regering", zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

De deal tussen Electrabel en de regering om de oudste centrales tien jaar langer open te houden stuit ook bij de consumenten op onbegrip, maakt de partij zich sterk. "Een gefaseerde kernuitstap is absoluut mogelijk. Veel consumenten zijn het energiebeleid van Energieminister Marie Christine Marghem (MR) beu en willen deel van de oplossing zijn. Op deze manier kunnen zij mee aantonen dat het anders kan", aldus Almaci.

Op de website Wijsluitendoel.be heeft Groen een eenvoudige stappenplan geplaatst om over te stappen naar een andere energieleverancier.

SP.A wil dat Vlaanderen belangenconflict start

Ook SP.A is ontevreden over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel I en Doel II. 'Dit staat haaks op het Vlaamse beleid ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare energie.' De Vlaamse socialisten dienen in het Vlaams Parlement een motie in waarin ze vragen een belangenconflict in te dienen tegen de federale beslissing.

Door de kerncentrales langer open te houden, ontstaat er volgens SP.A een overcapaciteit op de Belgische productiemarkt van elektriciteit. Momenteel is er een productiecapaciteit van bijna 20.000 megawatt en een importcapaciteit van nog eens 4.500 megawatt, terwijl er in het meest extreme geval 14.250 megawatt aan productiecapaciteit nodig is.

'Niet lijdzaam toekijken'

Volgens SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke en parlementslid Rob Beenders tast die overcapaciteit het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie aan. "Bestaande installaties zullen door de overcapaciteit niet hun verhoopte rendement behalen, terwijl de incentive om te investeren in nieuwe installaties wegvalt", klinkt het.

Vandenbroucke en Beenders vinden dat het Vlaams Parlement niet lijdzaam mag toekijken. Zij hebben daarom een motie voor een belangenconflict ingediend. Zo'n belangenconflict is een instrument om in te gaan tegen plannen van een ander parlement die de belangen van het Vlaams Parlement kunnen schaden. Om de behandeling van de levensduurverlenging op federaal niveau op te schorten, moet de motie in het Vlaams Parlement wel goedgekeurd worden door minstens drie vierde van de parlementsleden. (Belga/AVE)

Onze partners