Groen reageert op SP.A-oproep: 'Dag van Arbeid moet over jobs mensen gaan, niet politici'

03/05/15 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:47

'Op 1 mei moet het over jobs van mensen gaan, niet over die van politici', reageert Kristof Calvo (Groen) op de SP.A-oproep voor linkse frontvorming. 'Groen is niet met zichzelf bezig maar met de problemen van het volk en de desastreuse gevolgen van het Vlaamse en federale beleid', zegt voorzitster Meyrem Almaci.

Groen reageert op SP.A-oproep: 'Dag van Arbeid moet over jobs mensen gaan, niet politici'

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

"Als het op 1 mei hele tijd over kartels moet gaan, is er duidelijk probleem. Verkiezingen nog eeuwigheid: nu met alternatieven bezig zijn", zo reageert Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo op sociaal netwerk Twitter op de oproepen van enkele SP.A-kopstukken voor linkse frontvorming.

'Duidelijk probleem'

Bij SP.A gaan al langer stemmen op voor een versterkte samenwerking met Groen. Sommigen pleiten dezer dagen openlijk voor een links kartel. Zo'n links kartel zou fluitend 30 procent halen, zo zei Daniël Termont op de 1 mei-viering in Gent. Op dezelfde bijeenkomst pleitte Freya Van den Bossche voor een brede linkse beweging. En ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt sprak zich op ATV uit voor een links kartel. Ze noemde het zelfs niet ondenkbaar dat iemand als Wouter Van Besien (Groen) daarbij de lijst zou trekken.

Aan zijn tweets te zien, lijkt Calvo zich wat te storen aan de socialistische 'hofmakerij', of toch zeker aan de timing ervan. Als het op 1 mei, de Dag van de Arbeid, vooral over kartelvorming moet gaan, is er volgens hem een "duidelijk probleem". Die dag moet volgens Calvo over de jobs van de mensen gaan, "niet over die van politici".

'Compliment voor ons werk'

"De verklaringen zijn een mooi compliment voor ons werk in de parlementen en de steden", zegt partijvoorzitster Meyrem Almaci. Volgens haar probeert Groen op een constructieve manier oppositie te voeren en telkens ook een alternatief te formuleren. De complimenten uit SP.A-hoek ziet Almaci als een bewijs dat die gekozen koers de juiste is.

Maar of er nu meteen een links kartel moet komen? Almaci: "Het is nog een eeuwigheid tot de volgende verkiezingen. Mensen hebben nu geen boodschap aan karteldiscussie. Groen is niet met zichzelf bezig maar wel met de problemen van de mensen en de desastreuse gevolgen van het Vlaamse en federale besparingsbeleid. Voor ons ging 1 mei over jobs, stress op het werk, het voorkomen van burn-outs. Om die uitdagingen aan te pakken zoeken we partners in de samenleving en in het parlement."

Toen ze in september 2014 aantrad als nieuwe voorzitster zei ze dat samenwerking "in het DNA van Groen" zit. "Welke vorm dat moet aannemen, zullen we wel zien", zei Almaci toen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners