Groen pleit voor mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfsauto's

28/10/15 om 05:35 - Bijgewerkt om 05:35

Groen pleit voor een mobiliteitsbudget voor werknemers, en liet een enquête uitvoeren waaruit moet blijken dat zeven op tien Vlamingen de idee genegen zijn, en af willen van het huidig systeem met bedrijfswagen.

Groen pleit voor mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfsauto's

Meyrem Almaci © BELGA

De enquête werd uitgevoerd door iVox.

Door de hoge loonkost is het voor een werkgever vandaag aantrekkelijker om werknemers te betalen met een auto of een tankkaart dan in euro's. "In 2015 loopt de steun aan salariswagens op tot bijna 5 miljard euro, meer dan we vandaag uitgeven aan NMBS, De Lijn en MIVB samen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Het systeem is totaal ontspoord". Slechts een handvol Vlamingen beseft volgens haar ten volle hoeveel belastinggeld er naar de salariswagens gaat. Bovendien vindt één op twee Vlamingen het huidige systeem onrechtvaardig en ziet meer dan de helft het als voornaamste oorzaak van luchtvervuiling.

Groen pleit voor een mobiliteitsbudget in de vorm van een flexibel belastingkrediet, waardoor werknemers meer loon én vooral meer vrijheid zouden krijgen om zelf te beslissen hoe ze naar het werk gaan. Fietsers krijgen een bonus. Afhankelijk van de afstand tot je werk, kan het budget dat Groen voor ogen heeft oplopen van minstens 700 tot 2.780 euro per jaar. Wat overblijft na je vervoersonkosten mag je houden.

'Niveau van Duitsland'

Het geld om dat te betalen, zo'n 4,1 miljard euro, haalt Groen bij de huidige trein- en busabonnementen, de kilometer- en de fietsvergoedingen, en natuurlijk bij de bedrijfswagens. De partij wil de steun aan salariswagens met een kwart terugschroeven, van 1,2 tot nog 0,9 procent van het bbp - "het niveau van Duitsland".

Aan de grote groep wagens die nodig zijn voor de dagelijkse werking van de bedrijven, raken de groenen niet. Groen ziet een groot draagvlak voor haar voorstel. De belangrijkste argumenten die blijken uit de enquête bij 1.134 Vlamingen zijn de vrije keuze, het gegeven dat elke werknemer er recht op heeft en de stopzetting van het subsidiëren van het privégebruik van de bedrijfswagens door de overheid.

Op de simulator op groen.be/mobiliteitsbudget kan iedereen zelf uitrekenen hoeveel zijn of haar mobiliteitsbudget zou bedragen.

(Belga/RR)

Onze partners