Groen: 'Peeters moet burgers verdedigen, niet de speculanten'

05/09/12 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

Groen noemt de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over de bankensplitsing 'een slag in het gezicht van de gewone Vlaming'.

Groen: 'Peeters moet burgers verdedigen, niet de speculanten'

© Belga

Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Filip Watteeuw en Meyrem Almaci, Antwerps lijsttrekster, noemen de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over de bankensplitsing "een slag in het gezicht van de gewone Vlaming."

"Het resultaat van de bankencrisis is dat elke Vlaming vandaag garant staat voor 5.500 euro en dit voor de komende 40 jaar. En dit alleen voor het Dexia-debacle. Hoeveel crisissen heeft de minister-president nog nodig alvorens ook hij de realiteit wil inzien?" aldus fractieleider Filip Watteeuw.

Aangezien de financiële sector, aldus Almaci, er op geen enkele manier in geslaagd is zichzelf te reguleren, moeten er maatgerelen volgen. Meyrem Almaci: "De bankencommissie in het federale parlement heeft in 2009 kamerbreed, dus met CD&V inbegrepen, aanbevolen om de spaarbanken van de zakenbanken af te splitsen. De splitsing van bankactiviteiten was al langer een groene eis, wordt onderschreven door gerenommeerde economen en Nobelprijswinnaars, en toegepast in andere landen."

Filip Watteeuw: 'In plaats van federaal oppositie te voeren, zou Peeters beter voor eigen deur vegen'

Watteeuw zegt niet te begrijpen dat Peeters niet wil leren uit de recente financiële crisis, "waar we de gevolgen nog altijd van voelen".

"Peeters heeft al heel wat belastingsgeld verbrast om de putten te dempen die werden geslaan in de Belgische bankensector. Die kwamen er doordat de traditionele partijen de financiële sector nooit wilden reguleren. In plaats van oppositie te voeren tegen de federale regering zou hij beter voor eigen deur vegen: in het zogenaamde relancebeleid van de Vlaamse regering is weinig of niks terug te vinden over het activeren van spaargelden voor investeringen in onze bedrijven."

Meyrem Almaci: 'Rijdt CD&V voor de speculanten?'

"Rijdt de CD&V nu vooral voor de speculanten?", vraagt Meyrem Almaci zich af. "Een paar dagen geleden verdedigde CD&V minister van Financiën Steven Vanackere al de superbeleggers die hun vermogen willen verbergen, en nu dit. Het federale regeerakkoord was al mild voor de banken en CD&V wil dit nu blijkbaar nog verder uithollen." (SD)

Onze partners