Groen: ‘Oprotbeleid is geen optie’

'Ons lerarenkorps is te wit, en dat houdt onderwijsongelijkheid in stand', aldus Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). © Belga

Groen stelt zijn eisen voor de Vlaamse resolutie rond deradicalisering. De partij wil niet weten van nieuwe besparingen in onderwijs, jeugdwerk en welzijn. Anders doet het niet mee aan een akkoord.

De voorbije week rondde de speciale commissie van het Vlaams parlement voor bestrijding van gewelddadig radicalisme haar werkzaamheden af. De conclusies zouden nu moeten uitmonden in een resolutie over meerderheid en oppositie heen.

Drie niveaus

Oppositiepartij Groen wil meewerken, maar stelt zijn eisen. De partij heeft een tienpuntenplan klaar. “Cruciaal voor ons zijn preventiebeleid en voldoende middelen daarvoor”, aldus Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

Groen wil preventie op drie niveaus. Primaire preventie dient om de voedingsbodem van radicalisering tegen te gaan. Secundaire preventie legt de focus op radicaliserende jongeren en de aanbieders van radicaal gedachtegoed. Tertiaire preventie legt de nadruk op de teruggekeerden: voorkomen dat jongeren opnieuw de foute weg inslaan of dat anderen worden geradicaliseerd.

Financiële engagementen

“Een oprotbeleid is geen optie voor ons”, aldus Meuleman. “Dat klinkt misschien goed, maar is niet effectief.” Tegenover die preventie eist Groen ook voldoende middelen. “Nieuwe besparingen op onderwijs, jeugdwerk en welzijn kunnen niet, integendeel.Wij verwachten bij de begrotingscontrole overtuigende financiële engagementen op die domeinen.” (De Zondag/pcok)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content