Groen! opgetogen over bereikt institutioneel akkoord

08/10/11 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

De Vlaamse groenen reageren enthousiast over de gemaakte afspraken voor de zesde staatshervorming. Voorzitter Van Besien spreekt van een indrukwekkend resultaat.

Groen! opgetogen over bereikt institutioneel akkoord

© Belga

Groen! reageert vrijdagnacht verheugd op het bereikte communautaire akkoord. "De voorbije twee maanden zijn heel intensief geweest, maar ik ben blij dat we er samen in geslaagd zijn om deze zesde staatshervorming tot eenindrukwekkend pakket te maken: de kieskring en het gerechtelijk arrondissement zijn gesplitst, er is een nieuwe financieringswet die zorgt voor meer responsabilisering met aandacht voor het sociale en het ecologische, er komt een Brusselse staatshervorming, de Senaat wordt gemoderniseerd en er is een stevig akkoord rond politieke vernieuwing", stelt voorzitter Wouter Van Besien.

Indrukwekkend resultaat

Van Besien blikt in een mededeling tevreden terug en heeft het over een indrukwekkend resultaat. "De dialoog heeft het gehaald op het cynisme (...) Na meer dan 40 jaar gebakkelei is de kieskring BHV eindelijk gesplitst. Ook het gerechtelijk arrondissement is gesplitst geraakt en dat allemaal met respect voor de gevoeligheden van de Vlamingen, de Brusselaars en de Franstaligen".

De Groen!-voorzitter is ook vol lof over het akkoord rond de financieringswet, de geplande hervormingen in Brussel en de voorstellen rond politieke vernieuwing, waarop Groen! en Ecolo volgens Van Besien zelf hebben aangedrongen. "Het is tijd dat ook de politiek haar huishouding op orde stelt. Er werd besloten om het parlement te versterken tegenover de regering en om geen schijnkandidaturen meer toe te laten. Excessieve vergoedingen voor politici worden ingeperkt en er komt een striktere deontologische controle voor publieke mandatarissen. Deze beslissingen komen bovenop de afschaffing van de huidige Senaat", luidt het.

Bij de Vlaamse groenen alleen maar positieve geluiden dus over het communautaire akkoord. "Alle onderhandelaars kunnen tevreden zijn over het bereikte akkoord. Het maakt de politiek in België efficiënter, transparanter en meer sociaal", besluit Van Besien. (Belga/INM)

Onze partners