Groen op weg naar 'Basisdemocratie 2.0'

16/11/14 om 18:16 - Bijgewerkt om 18:16

Groen heeft behalve een nieuwe voorzitter, voor nieuwe statuten gekozen. 'We evolueren naar Basisdemocratie 2.0 en zijn klaar voor morgen', zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Groen op weg naar 'Basisdemocratie 2.0'

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Groen heeft afgelopen weekend niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, de partij heeft ook haar eigen werking en statuten vernieuwd. Kamerfractieleider Kristof Calvo: "Met deze statuten gaan we stilaan voor Basisdemocratie 2.0. Digitaal zijn er zeker nog extra mogelijkheden, maar het is een belangrijke stap."

Lid vanaf 14 jaar

Zo komt er onder meer een jaarlijkse ledenbevraging. Daarnaast wordt de drempel om een ledenreferendum of een congres te organiseren, verlaagd. "Vroeger was daarvoor een tweederdemeerderheid nodig, nu volstaat een gewone meerderheid", legt Kristof Calvo uit.

De partij trekt ook de lijn van meer diversiteit intern door met onder meer diversiteitsscans en genderevenwichten op alle bovenlokale niveaus. Wie lid wil worden van de partij, kan dat voortaan vanaf 14 jaar. "Wij zijn als partij voor stemrecht vanaf 16 jaar, dus willen we mensen ook al de kans geven zich voordien aan te sluiten en zich als lid te engageren in onze partij", aldus Calvo.

Rotatiesysteem

Groen blijft ook vasthouden aan de decumul en het eigen rotatiesysteem om zo vers bloed kansen te geven. "Nieuwe mensen kunnen zich voortaan al na drie maand engageren in de belangrijkste partijorganen."

Het nieuw verkozen partijbestuur van Groen bestaat uit Niel Staes (vrijwilliger), Lies Corneillie (gemeenteraadslid Leuven), Koen Roman (ondernemer uit Oudenaarde), Bram Van Braeckevelt (gemeenteraadslid in Gent en gewezen voorzitter Jong Groen), Kim Buyst (voorzitter Groen Ravels), Dirk Opsteyn (voorzitter Groen Lanaken), Vincent Mertens (lid van huidig partijbestuur uit Leuven) en Joost Fillet (schepen in Kontich en broer van radiopresentator Koen Fillet). Twee plaatsen in het bestuur worden later ingevuld. Het partijbestuur wordt ook nog aangevuld met de fractieleiders. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners