Groen!: ‘Onbegrijpelijk en oneerlijk’

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien noemt het “onbegrijpelijk en unfair” dat CD&V en Open VLD de groenen na hun “constructieve bijdrage in de aartsmoeilijke onderhandelingen, uit het socio-economische debat weren”.

Lees hieronder de letterlijke persmededeling van Wouter Van Besien:

Groen-voorziter Wouter Van Besien reageert ontgoocheld op het nieuws dat Groen! geen deel zal uitmaken van de volgende regering: “De voorbije weken zeiden heel veel mensen – van allerlei partijen en organisaties – mij dat ze het niet zouden begrijpen als Groen! en Ecolo, na hun constructieve bijdrage in de aartsmoeilijke onderhandelingen rond de staatshervorming, zouden geweerd worden uit het socio-economische debat. Blijkbaar willen de CD&V en Open VLD zelfs niet eens het debat aangaan met ons. Dat begrijp ik niet en is ook unfair.”

Groen! benadrukt dat de partij graag in de nieuwe regering verantwoordelijkheid had opgenomen. “We zijn rijp om beleid te maken, we hebben er de juiste mensen voor en we hebben vernieuwende ideeën die ons land vooruithelpen. Daar is behoefte aan,” aldus Van Besien: “De beslissing om ons uit te sluiten maakt ons heel bezorgd over de manier waarop de regeringsonderhandelaars de begrotingssanering willen aanvangen.”

Groen! wilde in de nieuwe regering werk maken van een fiscale hervorming die arbeid goedkoper maakt en vervuiling en zeer grote vermogens meer belast, van een bescherming van spaargelden door een waterdichte regulering van de banken, van het verhogen van de laagste uitkeringen en van een echte keuze voor hernieuwbare energie, onder meer door de uitvoering van de wet op de kernuitstap.

“Die ideeën zijn realistisch, uitvoerbaar en worden gedragen door heel wat mensen en organisaties in ons land. Het is duidelijk dat wie Groen weert uit de regering, zich meteen ook uitspreekt tegen deze broodnodige hervormingen,” aldus de voorzitter van Groen!.

“Wij hebben een jaar lang hard gewerkt voor het land en de resultaten mogen er zijn”, vervolgt Van Besien: “Problemen die decennia lang de politiek in België verziekten, zijn eindelijk opgelost. Er komt meer verantwoordelijkheid voor alle bestuursniveaus en de solidariteit is helder en correct gemaakt. Met de klimaatresponsabilisering en de politieke vernieuwing hebben we ook punten toegevoegd die anders nooit zouden aangepakt zijn. Onze samenwerking over de taalgrens heen was een duidelijke meerwaarde die niemand anders kon leveren. Niet zelden hebben onze gezamenlijke voorstellen als inspiratie gediend voor de uiteindelijk gesloten akkoorden, zoals rond de financieringswet, politieke vernieuwing of Brussel.”

Groen! en Ecolo zijn fier op het geleverde werk in het kader van het institutionele akkoord. Zij zullen loyaal de staatshervorming goedkeuren in het parlement maar beloven ook een scherpe oppositie te zullen voeren tegen een eenzijdig besparingsbeleid als dat de lagere en middenklasse verarmt en de ongelijkheid in ons land vergroot. Van Besien besluit: “We zullen onbevooroordeeld de beslissingen van de regeringsonderhandelaars evalueren. We zullen niet beschroomd zijn om te applaudisseren voor beslissingen die goed zijn. We zullen ons niet geremd voelen om te bekritiseren wat slecht is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content