Groen: 'N-VA verantwoordelijk voor uitblijven klimaatakoord'

30/11/15 om 22:07 - Bijgewerkt op 01/12/15 om 05:58

Voor Groen kan het niet door de beugel dat de Vlaamse regering haar zegen niet geeft voor een intra-Belgisch klimaatakkoord. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum zegt dat de "N-VA-ministers en N-VA-minister-president Geert Bourgeois een zware verantwoordelijkheid" dragen. De SP.A noemt de situatie "bedroevend".

Groen: 'N-VA verantwoordelijk voor uitblijven klimaatakoord'

Hermes Sanctorum (Groen), Vlaams parlementslid © BELGA

Er ligt dus nog geen intra-Belgisch akkoord op tafel. Na een lange vergadering kwam de Vlaamse regering maandag met een alternatief voorstel op de proppen. Wat dat voorstel is, wil men nog niet kwijt, wél dat het "aan alle entiteiten een extra inspanning vraagt". "Het is zover. De deadline is overschreden. De ministers van ons land staan wel in Parijs, maar zonder klimaatakkoord. Ze staan er met lege handen en rode kaken", reageert Hermes Sanctorum (Groen). "De verantwoordelijkheid voor dit falen gaat verder dan de vakministers. Omwille van ideologische redenen heeft de N-VA elk akkoord afgeblokt", aldus Sanctorum.

'N-VA steekt vast in verleden'

Sanctorum wijst de N-VA nog meer met de vinger. "De houding van de N-VA staat in schril contrast met die van meer en meer werkgevers en hun woordvoerders. Meer en meer bedrijven zien het belang en de voordelen van klimaatactie in. Maar de N-VA blijft vaststeken in een ouderwetse en conservatieve visie op economie. In die mate dat Vlaanderen op de Klimaattop de risée van Parijs is", besluit het Groen-parlementslid.

'Bedroevend'

Ook SP.A reageert bits op het feit dat er geen intra-Belgisch klimaatakkoord kon worden bereikt omdat de Vlaamse regering dwars ligt. Vlaams parlementslid Bruno Tobback: "Terwijl de hele wereld in Parijs naar de toekomst kijkt, is de Vlaamse regering nog niet in staat om een akkoord te sluiten over onze achterstand uit het verleden. We moeten wereldwijd een pad uitstippelen naar een koolstofarme economie tegen 2050, en hier slaagt men er nog niet om afspraken te maken voor 2020. Dat is ronduit bedroevend."

(Belga/RR)

Onze partners