Groen! met 'Maak 13 positief' naar de kiezer

20/05/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Ook de staatshervorming is een verkiezingsthema voor de groenen.

'Maak 13 positief'. Onder die slogan trekt Groen! op 13 juni naar de kiezer. Duurzame economie en strijd tegen de armoede zijn centrale prioriteiten, maar de partij wil in de volgende legislatuur meteen de dialoog opstarten om de communautaire knopen te ontwarren.

Groen! pleit voor een overgang naar een duurzame economie. Zo trekt de partij de kaart van de vergroening van de economie, die volgens haar honderdduizend jobs kan opleveren.

Groen! wil ook hernieuwbare energie stimuleren. Een topprioriteit in de volgende legislatuur is het afromen van de nucleaire woekerwinsten met 1,5 tot 2 miljard.

De partij wil dat geld vervolgens investeren in hernieuwbare energie en om de energiefactuur van de gezinnen betaalbaar te houden.

De andere centrale prioriteit voor Groen! is de strijd tegen de armoede. De partij legt een voorstel op tafel om met 1,25 miljard euro de laagste uitkeringen op te trekken voor gepensioneerden, zieken, leefloners, enz...

Staatshervorming

Voorhet eerst is ook de staatshervorming een verkiezingsthema voor de groenen.

Partijvoorzitter Wouter Van Besien wil dat er nog tijdens de regeringsvorming gezocht wordt naar een communautair akkoord.

Concreet willen de groenen een nieuwe financieringswet die de federale overheid en de gewesten voldoende beleidsruimte geeft en responsabiliseert.

Daarnaast streeft de partij naar de invoering van een federale kieskring, gekoppeld aan de afschaffing van de Senaat.

Groen! wil ook de splitsing van het kies- en het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De partij streeft ook naar homogene bevoegdheidspakketten.

Lees meer over:

Onze partners