Groen maakt kopstukken voor verkiezingen 2014 bekend

Wouter Van Besien (Groen) © Belga

Groen heeft de ambitie om na de verkiezingen volgend jaar deel te nemen aan de regering. De partij heeft daarvoor de kopstukken op de lijsten aangeduid.

Groen heeft zijn kopstukken voor de verkiezingen van volgend jaar aangeduid. “Met deze ploeg willen we vooruitgaan en de deur van regeringsdeelname openbreken, om daar een beter milieu en sociaal beleid te voeren”, zo blikte voorzitter Wouter Van Besien vooruit. Hij krijgt aan de top van de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen gezelschap van Ingrid Pira en Imade Annouri.

Nadat eerder al duidelijk werd dat Van Besien de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen zal trekken en Bart Staes opnieuw een gooi doet naar een zetel in het Europees Parlement, schoof Groen op een pollcongres in Brussel ook de overige kopstukken voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 25 mei 2014 naar voren. Dat duurde langer dan verwacht omdat de aanduiding van de kopstukken voor de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen aansleepte. Van Besien krijgt er uiteindelijk het gezelschap van oud-burgemeester van Mortsel Ingrid Pira op de tweede plaats en de jonge Antwerpenaar Imade Annouri op de derde plaats. Freya Piryns wordt lijstduwer. Eerder was al duidelijk dat Meyrem Almaci de Kamerlijst trekt. Kristof Calvo staat op de tweede plaats en Mieke Vogels wordt lijstduwer.

Oost-Vlaanderen

Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke staat aan het hoofd van de Oost-Vlaamse Kamerlijst, met Evita Willaert op de tweede plaats. Gents schepen Filip Watteeuw duwt de lijst. Op de Vlaamse lijst verdedigt fractieleidster Elisabeth Meuleman haar zetel, met Björn Rzoska op de tweede plaats.

West-Vlaanderen

Wouter De Vriendt is lijsttrekker op de Kamerlijst in West-Vlaanderen en Bart Caron verdedigt er zijn Vlaamse zetel, met respectievelijk Charlotte Storme en Marleen Ryelandt op de tweede plaats.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant trekt Anne Dedry de Kamerlijst, met Dieter Van Besien op de tweede plaats. Hermes Sanctorum verdedigt er zijn Vlaamse zetel, met An Moerenhout op de tweede plaats.

Limburg

Katrijn Conjaerts (Kamer) en Johan Danen (Vlaamse lijst) zijn de kopstukken in Limburg.

Brussel

In het Brussels gewest prijkt Annalisa Gadaleta op de derde plaats van een gemeenschappelijke Kamerlijst met Ecolo, doet Elke Van den Brandt met Luckas Vander Taelen als lijstduwer een gooi naar het Vlaams parlement. Staatssecretaris Bruno De Lille is het Brusselse boegbeeld, met Annemie Maes op de tweede plaats.

Regeringsdeelname

Van Besien toonde zich strijdvaardig en ambitieus. Na winst bij de federale verkiezingen in 2010 en de lokale verkiezingen in 2012 aast de voorzitter naar eigen zeggen op “een hattrick”. “Als we vooruitgaan kunnen we de deur van regeringsdeelname openbreken, om daar een beter milieu en sociaal beleid te voeren.”

Groen heeft het volgens Van Besien “gehad met deze Vlaamse regering van wachtlijsten, files en foute investeringen”. “We hebben het ook gehad met deze federale regering die wel geld had voor Dexia maar niet voor de burgers, en daar niks uit geleerd heeft want ze wil de banken nog steeds niet splitsen.”

Speerpunten

Groen schuift een drietal grote speerpunten naar voren. Op fiscaal vlak breekt de partij een lans voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar vermogenswinst en vervuiling en voor een eerlijkere belasting van bedrijven, waarbij kmo’s minder en multinationals meer bijdragen. Inzake energie pleiten de groenen voor investeringen in hernieuwbare energie, energiebesparing en de invoering van een energieprijs die een lager verbruik financieel beloont. Ten slotte maakt de partij ook een punt van het wegwerken van de wachtlijsten voor crèches en rusthuizen.

Groen telt momenteel zeven verkozenen in het Vlaams parlement, vijf in de Kamer en één in de Senaat en in het Europees Parlement. Bij de laatste stembusslag voor het Vlaamse parlement (2009) en de Kamer (2010) charmeerde de partij respectievelijk 6,8 en 7,1 procent van de kiezers. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content