Groen licht voor terugkeercentrum in Holsbeek

08/01/13 om 16:49 - Bijgewerkt om 16:49

De federale regering investeert in een open terugkeercentrum. Daar kunnen asielzoekers zich voorbereiden op hun vrijwillige terugkeer. Locatie van het centrum wordt Holsbeek.

Groen licht voor terugkeercentrum in Holsbeek

© Belga

In het Vlaams-Brabantse Holsbeek komt een open terugkeercentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is helemaal zeker nu de aankoopakte voor het gebouw ondertekend is. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Met de aankoop geeft de overheid gevolg aan een beslissing van de federale ministerraad van juli vorig jaar. Die gaf toen groen licht voor de aankoop van een open terugkeercentrum.

Voorbereiden op terugkeer
De keuze viel op een gebouw in de bedrijvenzone van Holsbeek. Het is een voormalig F1-hotel dat tot vandaag in handen was van Logement Leuven. Uitgeprocedeerde asielzoekers zullen er zich voorbereiden op een vrijwillige terugkeer naar hun herkomstland.

"Het open terugkeercentrum maakt deel uit van ons terugkeerbeleid dat ernaar streeft mensen zo goed mogelijk in te lichten en te begeleiden bij vrijwillige terugkeer", legt Maggie De Block uit. "Vrijwillige terugkeer is en blijft de meest humane en de meest doeltreffende manier van terugkeer".

"Volledig nieuw project"
Het zullen de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, zijn die instaan voor het beheer van het centrum. Er zullen ongeveer honderd plaatsen zijn. In september 2012 zijn in vier bestaande centra van Fedasil al 300 terugkeerplaatsen gecreëerd.

De Block wijst erop dat ze met het open terugkeercentrum en de
terugkeerplaatsen een punt uit het regeerakkoord realiseert. "Maar ik blijf voorzichtig: het open terugkeercentrum en de -plaatsen zijn
totaal nieuw en daarom volgen we dit project van dichtbij op om, indien nodig, snel te kunnen bijsturen". (Belga)

Onze partners