Groen licht voor Limburgse OCMW's, neen in West-Vlaanderen

11/02/13 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

De Limburgse raad voor verkiezingsbetwistingen noemt de voordrachtakten voor OCMW-raadsleden wel ontvankelijk. Vorige week hielde de Raad de voordrachten nog even in beraad. In West-Vlaanderen werden de OCMW-verkiezingen afgekeurd.

Groen licht voor Limburgse OCMW's, neen in West-Vlaanderen

© Belga

De voordrachtlijsten van de OCMW-raadsleden bevatten zowel in de provincie Limburg als in West-Vlaanderen onjuistheden. De Limburgse Raad voor verkiezingsbetwistingen verklaarde de OCMW-verkiezingen toch geldig. In West-Vlaanderen werden ze afgekeurd.

Limburg

Verschillende voorgedragen lijsten van kandidaat-raadsleden voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor de provincie Limburg bevatten fouten. Dat ontdekte de Limburgse Raad voor Verkiezingsbetwistingen na een onderzoek vorige week. De raad hield haar uitspraak over de geldigheid van de OCMW-verkiezingen in 13 van de 44 Limburgse steden en gemeenten dus nog even in beraad, tot vandaag.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen ontving geen klachten van andere gemeenteraadsleden, en oordeelde dat de OCMW-raden na de verkiezingen toch mannelijke en vrouwelijke leden bevatte. Bovendien meent de Raad dat de communicatie door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur over de opvolgers voor OCMW-raadsleden onvoldoende duidelijk was en tot verwarring kon leiden.

De voorgedragen akten zijn dus toch geldig. Als de OCMW-verkiezingen ongeldig verklaard zouden worden, kon die leiden tot een andere politieke schikking in vergelijking tot de gemeenteraden. En dat zou het bestuur van de steden en gemeenten niet eenvoudiger maken. Maar zo ver komt het dus niet.

West-Vlaanderen

De West-Vlaamse Raad verklaarde vorige week al de OCMW-verkiezingen in tien gemeenten ongeldig. In 54 andere steden en gemeenten werd de stemming wel geldig verklaard, en is 14 oktober dus definitief afgehandeld.

Onder meer in Brugge, Middelkerke, Wervik en Bredene bevatten de voordrachtakten geen kandidaten van een verschillend geslacht, of was er niet voor elke kandidaat een opvolger voorzien.

De tien betrokken steden en gemeenten hebben nu acht dagen om bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

Wat er nu moet gebeuren hangt af van gemeente tot gemeente. Het is aan de steden en gemeenten om nu alle voordrachtsakten nog eens zelf te bekijken om te zien of herverkiezingen nodig zijn. Zoja, en er volgt geen beroep bij de Raad van State moet er opnieuw gekozen worden en buigt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zich over die herverkiezingen. "Er is geen uniforme procedure in dit soort situaties".

Lees meer over:

Onze partners