Groen licht voor Het Mediahuis

25/10/13 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de oprichting goedgekeurd van Het Mediahuis, waarin de krantenactiviteiten van de mediabedrijven Corelio en Concentra zullen worden ondergebracht.

Groen licht voor Het Mediahuis

Marc Vangeel, CEO van Concentra en Luc Missorten, CEO van Corelio hun ondernemingen onderbrengen in Het Mediahuis © BELGA

De goedkeuring gebeurde na enkele beloftes over het behoud van de krantentitels, zo meldt de Mededingingsautoriteit. De beloftes gelden voor vijf jaar.

Eigen hoofdredactie

De mediabedrijven hebben zich er bijvoorbeeld toe verbonden om alle krantentitels te behouden. Elke titel moet ook over 'een voldoende uitgebouwde redactie' beschikken, die bovendien inhoudelijk wordt aangestuurd door een eigen hoofdredactie, zo meldt de Mededingingsautoriteit.

Die hoofdredactie moet minstens bestaan uit 'een voltijdse en specifiek aan de respectievelijke titels toegewezen' hoofdredacteur, commentator, chef eindredactie, chef politiek of chef regio, en een eindverantwoordelijke vormgeving.

Gazet van Antwerpen

Specifiek voor Gazet van Antwerpen is er de belofte om 'het verspreidingsgebied van de krant in de provincie Antwerpen te verzekeren aan lezers en adverteerders, onder meer via een voldoende uitgebouwde regionale en lokale berichtgeving'.

Het Mediahuis moet een joint venture worden waarin Corelio en Concentra hun Vlaamse kranten (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar) en digitale uitgeefactiviteiten samenbrengen. De bedoeling is dat Corelio voor 62 procent in het nieuwe samenwerkingsverband zal participeren, Concentra krijgt de overige 38 procent in handen.

Concurrentie

De twee mediabedrijven reageren 'verheugd' op de beslissing. 'Corelio en Concentra kunnen vanaf nu een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis van hun merken', klinkt het.

'De bundeling van expertise, visie en doelgericht ondernemen maakt dat het bedrijf de toegenomen concurrentiedruk op de (inter)nationale mediamarkt het hoofd kan bieden. Dit zal opportuniteiten bieden voor zowel de lezer als de adverteerder', luidt het.

Vrijdagnamiddag is bij de mediabedrijven overleg met de ondernemingsraad gepland. In de volgende dagen en weken zullen de medewerkers geïnformeerd worden over de concrete plannen en structuur van Het Mediahuis.

Vakbonden

Aan vakbondskant wordt afwachtend gereageerd. 'Wij gaan niet op de zaken vooruit lopen en wachten af wat er deze namiddag tijdens de ondernemingsraad en in de komende dagen gezegd zal worden, aldus een vakbondsafgevaardigde bij Concentra. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners